Türkiye'de dolaylı vergi oranları 1990 yılında yüzde 48'ken, 2022 yılında yüzde 66'ya fırlamıştı. 2004 yılında bu oran yüzde 69 olurken 2019'da yüzde 61.3'e kadar inmişti.

2020'de yüzde 65.6 olan dolaylı vergi oranı 2021'de yüzde 64.1, 2022 yüzde 62.2 olurken bu sene Ağustos ayına kadar yüzde 65 oldu. Dolaysız vergilerin oranı yüzde 35 olarak seyretti.

Dolaylı vergiler neler?

 KDV, ÖTV, Banka ve Sigorta Muamele Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Damga Vergisi, Gümrük Vergisi gibi vergiler dolaylı vergiler yerine geçiyor.

Dolaysız vergiler neler?

Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ile mülkiyet üzerinden alınan Veraset ve İntikal Vergisi, Emlak Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi(MTV) dolaysız vergi olarak adlandırılabilir.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dolaylı ve dolaysız vergi oranları ile ilgili konuşarak adaletli ve gelire dayalı bir vergi sisteminin olması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Önümüzdeki günlerde oransal olarak doğrudan (dolaysız) vergilerin payının sosyal adalet açısından artması gerektiğine inanıyorum. Gelir düzeyi ne olursa olsun herkesten aynı vergiyi almak değil, düşük gelirli kesimlere daha az sorumluluk yüklenmesi anlamına geliyor"

A101 15-20 Ekim Kataloğu: Şeker, süt, peynir, yoğurt, tereyağı, köfte, sucuk, salça, deterjan ve daha fazlası indirimde! A101 15-20 Ekim Kataloğu: Şeker, süt, peynir, yoğurt, tereyağı, köfte, sucuk, salça, deterjan ve daha fazlası indirimde!

Uzmanlar, yeni vergi sistemi ile geliri az olan bireylerden daha az, geliri daha çok olanlardan daha fazla oranda vergilerin alınmasının yürürlüğe girebileceğini ifade ediyor.