Milyonlarca özel sektör çalışanını ilgilendiren önemli bir karar Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nden geldi. Yüksek Mahkeme, sözleşmesi sona eren işçinin kullanılmayan yıllık izinlerinin ücrete dönüşeceğine hükmetti. Bu birikmiş izin ücretinin işçinin son maaşı üzerinden ödeneceği kararı, özel sektörde birçok çalışanın haklarını etkileyecek nitelikte.

İşten çıkarılan bir vinç operatörü, iş mahkemesine başvurarak fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatiller ile hafta tatillerinde çalışmasına rağmen karşılığının ödenmediğini ve biriken yıllık izin alacağının bulunduğunu iddia etti. Yargıtay'ın emsal kararı, işçinin yıllık izinlerini kullanmadığı durumlarda bu izinlerin ücrete dönüşüne ilişkin önemli açıklamalara yer verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Becerileri Güçlendirecek Yeni Programı Başlatıyor: Zanaat Atölyeleri Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Becerileri Güçlendirecek Yeni Programı Başlatıyor: Zanaat Atölyeleri

Kararda, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, kullanılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin işçiye son maaşı üzerinden ödenmesi gerektiği vurgulandı. Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshinin şart olmadığı belirtilerek, işverenin yıllık izinlerin kullandırıldığını ispat etmekle yükümlü olduğu ifade edildi.

Özellikle işverenin, yıllık izinlerin kullandırıldığını belgelemek amacıyla izin defteri veya benzeri belgeler sunması gerektiği kaydedildi. İşçinin imzasının bulunduğu izin talep formları üzerinden yapılacak hesaplamalarda hatalı değerlendirme yapılması durumunda kararın bozulabileceği vurgulandı. Mahkeme, işverenin işçiye yemin teklif edebileceğine de dikkat çekti.