MEB'den Öğretmen Dışındaki Personelin İl İçi Yer Değişikliği Duyurusu MEB'den Öğretmen Dışındaki Personelin İl İçi Yer Değişikliği Duyurusu

Yargıtay, kira uyuşmazlıklarında yetkili mahkemenin sulh hukuk mahkemesi olduğuna dair bir karar verdi. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kira sözleşmesinin sona ermesinin ardından depozito bedelinin alınmasına ilişkin dava açılmasında yetkili mahkemenin sulh hukuk mahkemesi olduğuna hükmetti.

Konuyla ilgili olarak Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, bir kiracının kira sözleşmesinin sona ermesinin ardından eski ev sahibinin depozito bedelini ödemediği gerekçesiyle yasal faiz ödenmesi talebiyle asliye hukuk mahkemesinde açtığı davada davalı eski ev sahibinin görevli mahkemelerin sulh hukuk mahkemeleri olduğu gerekçesiyle davanın reddini talep ettiği ifade edildi.

Mahkeme, görev yönünden yapılan itiraza rağmen davanın, kira sözleşmesi sona erdiği ve itirazın asıl alacak değil faizi yönünden olduğu gerekçesiyle yargılamaya devam etti. Ancak Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, konuyla ilgili verdiği kararda dava konusunun kira ilişkisinden kaynaklandığını ve görevli mahkemelerin sulh hukuk mahkemeleri olduğunu belirtti. Kira sözleşmesinin sona ermesinin uyuşmazlığın niteliğini değiştirmediğine vurgu yaparak, mahkemece davanın sulh hukuk mahkemesine bakma görevinin olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmesi gerektiğini belirtti.

Bu karar, kira uyuşmazlıklarında yetkili mahkemenin sulh hukuk mahkemesi olduğunu vurgulayan bir önemli bir karar olarak kabul edilmektedir. Artık kira uyuşmazlıklarının sulh hukuk mahkemelerinde görülmesi gerekecektir.