Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Marmara Bölgesi için beklenen büyük deprem konusunda önemli uyarılarda bulundu. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olan Gökçeoğlu, beklenen depremin büyüklüğünün 6,9 veya 7,2 olabileceğini ve İstanbul başta olmak üzere Kocaeli, Yalova, Bursa, Bandırma ve Tekirdağ gibi şehirleri ciddi şekilde etkileyebileceğini ifade etti.

Depremin Beklentisi ve Etki Alanı

Gökçeoğlu, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki segmentlerin neredeyse tamamı son yüzyılda kırıldığını ifade etti. Ancak, Marmara Denizi'nde ve Bingöl-Erzincan arasındaki Yedisu segmentinde kırılma gerçekleşmedi. Özellikle 1999 Gölcük Depremi sonrasında, bu alanın ciddi bir deprem riski taşıdığı biliniyor. Gökçeoğlu, 1912 Saros Depremi ile 1999 Gölcük Depremi arasında kalan segmentin şu anda depreme hazır olduğunu belirtti.

MHP Lideri Bahçeli'den 'Kalkışma' Çıkışı: "Cüret Edenlerin Başı Ezilmeli" MHP Lideri Bahçeli'den 'Kalkışma' Çıkışı: "Cüret Edenlerin Başı Ezilmeli"

Risk Altındaki Şehirler

Büyük bir depremin sadece İstanbul'u değil, aynı zamanda Kocaeli, Yalova, Bursa, Bandırma ve Tekirdağ gibi önemli şehirleri de etkileyeceğine dikkat çeken Gökçeoğlu, bu bölgedeki milyonlarca insanın risk altında olduğunu söyledi. Depremin yanı sıra olası bir tsunami riskine de işaret eden Gökçeoğlu, bölge halkını ve yetkilileri dikkatli olmaya çağırdı.

Yapısal Hazırlık

Prof. Dr. Gökçeoğlu, yeni binaların çoğunun iyi mühendislik hizmetleri sayesinde depreme karşı daha dayanıklı olduğunu, ancak eski ve plansız yapıların ciddi hasar riski taşıdığını belirtti.