Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK), önümüzdeki 2 yılda uygulmaya konulacak 57 maddelik eylem çalışmasını paylaştı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın liderliğini sağladığı kamu ve özel sektörün gösterdiği kurulun çalışmasına göre, esnek çalışmada yeni yasa bu yıl bitirilecek. Madencilik yatırımlarında başvuru aşamaları bir alandan sağlanacak. KDV indirim ve istisnaları da düşürülecek.

CARİ AÇIĞA YÖNELİK MADDELER ELE ALINDI 
YOİKK’den konuya yönelik yapmış olduğu açıklamada,

“Eylem planında doğrudan dış yatırımlar başta olmak üzere yatırımcılar açısından etkisinin olumlu olacağı değerlendirilen, cari açığı azaltan, mal ve hizmet ihracatını kolaylaştıran, finansman ihtiyacına cevap veren, istihdam imkânlarını ve işgücünün niteliklerini artıran önerilere odaklanılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarında “Bu eylemlerin en hızlı ve etkili bir şekilde hayata geçirilmesi için düzenli aralıklarla işleyişini de takip edeceğiz” ifadesini kullandı.

2024-2026 dönemlerini kapsayacak olan planda öne çıkan bazı gelişmeler şu şekilde:

YABANCI UZMANA YENİ ÇALIŞMA
Çokuluslu şirketlerin ortak hizmet noktaları yatırımlarının Türkiye’ye geçmesi konusunda mevcut teşvik mekanizmaları haricinde uygulamalar ele alınması için 2024 yılı içinde teknik düzenleme ve yasal çalışma sağlanacak.

Bazı nitelikleri bulunduran, Türkiye’nin teknolojik hareketlerine destek verecek yabancı teknoloji uzmanlarının, teknoloji girişimcilerinin ve ailelerinin çalışma ve oturma izin aşamalarını pratik bir hale getirebilmesi için bu yıl içinde çalışmalara başlanacak.

Diyanet'ten 'makam aracı' açıklaması: 'Yoğun şehir dışı programları dolayısıyla...' Diyanet'ten 'makam aracı' açıklaması: 'Yoğun şehir dışı programları dolayısıyla...'

ESNEK ÇALIŞMADA YASA DÜZENLENECEK
Uzaktan, kısmi ve geçici olarak çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma metodlarına dair yasa düzenlemesine ağırlık verilecel.

Bu düzenleme sağlanırken iş dünyası gerekleri ve iş-özel yaşam formu denk hale getirilecek. Buna göre kadınlar, gençler, engelliler başta olmak üzere çalışabilir nüfusun çalışma hayatına kalıcı desteğini sağlamayı yönelik yeni nesil esnek çalışma alanlarına üstünde durulacak. Çalışmaya göre bu yıl içinde gerekli yasal değişkliğin sona erdirilmesi amaçlanıyor.

2024 ve 2025 yılında gerçekleşecek düzenlemlerle OSB’ler kuruluş aşamasında pansiyonlu mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu ile birlikte planlanacak ve bu konu standart bir forma dönüştürülecek.

MADENLERE BİR ALANDAN İZİN SAĞLANACAK
İklim değişikliğine yönelik kanuni çalışma bu yıl TBMM’ye tanıtılacak. Madencilik yatırımları hakkında başvurular tek alandan sağlanacak. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MAPEG) gerçekleşen ilk müracaattan sonar hak sağlanan arama ruhsatları ve ihale yolu ile değiştirlen arama ve işletme ruhsatlarındaki Maden Kanunu’nun 7’nci maddesi uyarınca alınması gerekli olan izinler (ÇED, GSM, mülkiyet izinleri) dışındaki izin zamanları genel müdürlük tarafından koordine edilecek. Buna yönelik gerekli yasal çalışma için 2024-2025 yılları içinde harekete geçilecek.

Bu yıl yapılacak olan bir diğer çalışma ise Türk vergi mevzuatının karbon içerikli vergileri denetimleyerek, emisyon salınımına bağlı olarak çalışma yapılacak. Katma değer vergisindeki istisna ve indirimli oran uygulamaları düşürülecek. İndirimli oran uygulamaları anlamında sağlanan çalışmaların bu yıl içinde tamamlanması amaçlanıyor.