Topkakı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, enflasyon verileriyle ilgili kaleme aldığı yazıda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Seçim sonrası ekonomi yönetiminde değişiklik olabileceğine dikkat çeken Alkin, Merkez Bankası'ndaki faiz indirimine direnen yetkililerin görevden alınabileceğini belirtti.

Alkin, Türkiye'nin yüksek enflasyon trendine gireceği tahminini paylaştığı yazısında faizlerin düşeceği zamanı da öngördü. "12 aylık TÜFE görülmeden hamle yapılmamalı" diyen Alkin, geçen yılın mayıs ayındaki düşük enflasyonun ardından yüksek aylık enflasyon dönemine girileceğini vurguladı.

Geçen yılın haziranından bu yılın mayısına kadar olan 12 aylık TÜFE verisini beklemenin önemine değinen Alkin, faiz kararlarının buna göre alınması gerektiğini ifade etti. Ancak, piyasaya "enflasyon düşüş trendine girdi" mesajı verilebileceğini ve sonbahardan önce faiz indirimlerinin başlayabileceğini söyledi.

Alkin, seçim sonrası ekonomi yönetiminde değişiklik beklentisi nedeniyle, Merkez Bankası yetkililerinin siyasi baskılara direnmekte zorlanabileceğini belirtti. Faiz indirimlerinin döviz kurlarını dengelemek için bir bahane olabileceğini söyleyen Alkin, ancak bu durumun faizlerin tekrar yükselmesine neden olabileceğini de vurguladı.

Borsa için kritik tahmin: O seviyeyi görebilir Borsa için kritik tahmin: O seviyeyi görebilir

Sonuç olarak, Alkin en uygun reçetenin faizleri beklenen enflasyon seviyesinin üzerinde tutmak ve döviz kurlarındaki baskıyı azaltmak olduğunu ifade etti. Bu yapılmadığı sürece, döviz kurlarının hızla yükseleceğini ve buna bağlı olarak faizlerin de artacağını belirtti.