Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sosyal medya hesabı üzerinden sosyal ağ sağlayıcılarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 2020 yılında 5651 sayılı Kanuna eklenen ek madde 4 uyarınca, Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcıların Türkiye'de temsilci belirleme yükümlülüğü getirilmişti.

Bakan Yardımcısı Sayan'ın açıklamalarına göre, bu kapsamda 9 sosyal ağ sağlayıcı, Türkiye'de temsilci belirlemiş ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) bildirmişti. Temsilcilerin, adli merciler ve idari makamlardan gelen talep, bildirim ve tebligatları yerine getirme yükümlülükleri bulunuyordu. Ayrıca, altı ayda bir raporlama yapmak ve kullanıcı başvurularını Türkçe cevaplamak gibi çeşitli yükümlülükleri yerine getirme zorunluluğu bulunuyordu.

Bakan Işıkhan duyurdu: O işlemler artık dijital oluyor Bakan Işıkhan duyurdu: O işlemler artık dijital oluyor

2022 yılında yapılan değişiklikle, sosyal ağ sağlayıcılarla muhataplık ilişkisinin güçlendirilmesi, Türkiye'deki kullanıcıların haklarının daha etkin bir şekilde korunması ve yetkili mercilerin kararlarının süresi içerisinde yerine getirilmesi hedeflendi. Bu doğrultuda, sosyal ağ sağlayıcılara çocuklara özgü ayrıştırılmış hizmet sunma, kullanıcı haklarını daha etkin bir şekilde koruma, kriz planı sunma, reklam kütüphanesi oluşturma ve şeffaflığı artırma gibi yükümlülükler getirildi.

Ancak, yapılan tüm görüşmelere rağmen Twitter, yeni düzenlemeye uyarak temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmedi. Bunun sonucunda, Türkiye'de mukim vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişiler tarafından Twitter'a reklam verilmesi yasaklandı. Yasak uyarınca Twitter'a yeni reklam verilemeyecek, yeni sözleşmeler kurulamayacak ve buna ilişkin para transferi yapılamayacak.

Hakkında reklam yasağı uygulananlar, verilen reklam giderleri Gelir Vergisi Kanunu'na göre kabul edilmeyen ödemeler ve Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre kabul edilmeyen indirimler arasında sayılacak.

Twitter'a verilen süre içerisinde temsilci belirlemezse, bant genişliği daraltma gibi ek önlemler gündeme gelecek. Bu önlemler, sosyal medya platformunun Türkiye'deki faaliyetlerini etkileyecek ve vatandaşların platforma erişiminde kısıtlamalara neden olabilecek.