Kayseri'nin Erciyes ilçesinde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk ve tek engelli kooperatifi olan Erciyes Engelliler Kooperatifi, sadece 10 ay gibi kısa bir sürede büyük bir başarı elde ederek fabrikalaşma yolunda ilerliyor. Kooperatif, engelli bireylerin iş gücünü değerlendirerek tekstil ürünleri imalatına odaklanıyor.

Ali Koç'tan Mehmet Büyükekşi'ye Bylock göndermesi Ali Koç'tan Mehmet Büyükekşi'ye Bylock göndermesi

Erciyes Engelliler Kooperatifi Başkanı Kadir Can Gökalp, kooperatiflerinin kuruluş aşamasında yaşadıkları deneyimleri paylaşarak, "Bize, 'Siz engellisiniz, siz tekerleklikli sandalyedesiniz, siz bizim fabrikamızda çalışamazsınız' dediler. Biz de inat ettik ve fabrikalaşma hedefi koyduk. Şu anda büyük firmalardan yoğun siparişler alıyoruz." şeklinde konuştu.

Kooperatif, özellikle tekstil ürünleri üretimi konusunda uzmanlaşmış olup, yelek, tişört, ceket, iş elbisesi, çanta, polar ve peluş bebek üretimi gerçekleştiriyor. İlk olarak peluş bebek yapımına odaklanan kooperatif, Adıyaman depremi sonrasında çevre illere yardım eli uzatarak polar ceket üretimine geçti.

Başkan Gökalp, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek'in teşviki ve destekleriyle kooperatiflerinin başarıya ulaştığını vurgulayarak, "Biz buraya gelirken kumaş kesmeyi, kalıp çıkartmayı bilmiyorduk. Valimiz Gökmen Çiçek'in liderliğinde, Melikgazi Halk Eğitim Merkezi'nden gelen hocalarımız sayesinde bu konularda eğitim aldık. Şu an büyük firmalardan gelen siparişlerle iş yapar duruma geldik." dedi.

Erciyes Engelliler Kooperatifi'nin fabrikalaşma süreci, engelli bireylerin iş gücünün değerlendirilmesi ve kooperatif modelinin başarılı bir şekilde uygulanması açısından önemli bir örnek teşkil ediyor. Kooperatif, sadece üretim değil, aynı zamanda engelli bireylerin toplumsal entegrasyonu ve ekonomik bağımsızlığını da destekleyerek örnek bir sosyal girişim olarak öne çıkıyor.