Tek aşamada kiralanan konutların 100 gün ya da 100 günden daha kısa bir zaman için turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esasların yer aldığı yönetmelik, 1 Ocak 2024'te yürürlükte olacak.

Söz konusu yönetmelik detaylarında, konutların yerli veya yabancı vatandaşlara bir seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle turizm amacıyla kiralanması, izin belgesi başvurularında yapılacak işlemler, konutların özellikleri, izin belgesi sahibinin uyması gerektiği hükümler ve kullanıcı ile izin belgesi sahibinin karşılıklı hak ve yükümlülüklerine yönelik hükümler paylaşıldı.

Bu kapsamda, izin belgesine dair bütün başvurular e-Devlet uygulaması veya internet adresi üzerinden alınacak.

İzin belgesi yönelik başvurularda, konut sahibin gerçek kişi ise Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya nüfus cüzdanı fotokopisi, yabancı uyruklu ise pasaport fotokopisi ile yabancı kimlik numarası veya vergi kimlik numarasını içeren belgeleri kanıtlaması zorunluluk içerecek.

Ticaret siciline kaydı bulunan tüzel kişiler vergi kimlik numarasıyla ticaret sicil numarası veya MERSİS numarası, ticaret siciline kaydı bulunmayan tüzel kişiler ise vergi kimlik numarasını göstermesi gerekecek.

Yer alan izin belgesinde, belgeye ait olan kişinin adı veya ticaret unvanı, konutun açık adresi, izin belgesi tarihiyle konutun bulunduğu ilin plaka koduyla başlayan belge sayısı ve konutta yer alacak azami kişi sayısı bilgileri içermesi zorunlu olacak.

Bakanlık tarafından hazırlanacak, "turizm amaçlı konut" başlığı altında ve konutun bakanlığın denetimine tabi olduğuna dair bilgilerin olduğu soğuk damgayla işaretli plaket, turizm amacıyla kiralama yapılan konutun giriş kapısında olacak.

Uygulmaya yönelik sorun yaşanırsa para cezası kesilecek

Söz konusu konutların izin belgesi alabilmesi için bazı özellikleri bulundurması önemli;

Bu özellikler arasında en az bir yatak, tuvalet-banyo, yaşam alanıyla mutfak, kişi başı bir yastık, yastık kılıfı, çarşaf, iklim koşullarına göre pike veya yorgan, banyoda kişi başı yüz ve banyo havlusu, soğuk ve sıcak su, duman dedektörü, kapı arkalarında kaçış merdiveninin yerini gösteren kroki, konutta kullanılan tefriş, dekorasyon, donanım ve cihazların standartlara uygun, temiz, bakımlı ve çalışır durumda olması gibi şartlar aranacak.

Bakan Tekin, ilk kez en çok ihtiyaç duyulan branşı açıkladı! Bakan Tekin, ilk kez en çok ihtiyaç duyulan branşı açıkladı!

Bunun dışında, her yatak odası iki kişilik olacak şekilde değerlendirilecek, yatak odası sayıları haricinde en fazla iki kişilik kapasite eklenecek.

Bu özellikleri bulunduran oda sayısı daha fazla olsa dahi, aynı konutta konaklayabilecek kişi sayısı, üç yaşından küçük çocuklar hariç en fazla 12 kişi olarak uuygulanacak.

Söz konusu konutta bu koşullara aykırı bir şey olmasın dahilinde, izin belgesi sahibi hakkında idari para cezası kesilecek.

İzin belgesinin sahibi kişi, asgari olarak, her kullanıcı değişiminde konutun temizlik ve bakımını planlı olarak yapmak/yaptırmak, haşere temizliği sürekli uygulamak ve buna ilişkin kayıtları tutma zorunluluğuna olacak.

Yönetim tarafından alınacak bu kurallar, yazılı olarak veya çevrim içi ortamda ziyaretçilere duyurulacak.