İnşaat işçilerine sunulan cazip maaş teklifleri dahi, sektördeki işçi açığını kapatmaya yetmiyor. İnşaatlarda yevmiyeler 2 bin liraya kadar ulaşırken, aylık kazançlar 60 ila 70 bin lira arasında değişebiliyor. İnşaat işçilerinin memurlardan daha fazla kazandığı bir gerçek olsa da, gençlerin bu alana yöneliminde yeterli bir artış sağlanamıyor.

Sektördeki kalifiye eleman sıkıntısının bir diğer nedeni olarak, mesleki eğitimin yetersizliği ve ailelerin çocuklarına akademik kariyer yapmaları yönünde baskı yapmaları gösteriliyor. Bir müteahhit, ailelerin inşaat sektöründe çalışmayı tercih etmeyen bir yaklaşım sergilediklerini, bu durumun sektöre olan ilgiyi azalttığını belirtti.

Diyanet, 'Suudi Arabistan'da makam aracı' iddiasını yalanladı Diyanet, 'Suudi Arabistan'da makam aracı' iddiasını yalanladı

Sektörün Ağırlığı

Bir başka işçinin ifadesine göre, sektörün fiziksel olarak zorlayıcı doğası, gençlerin bu alana ilgi göstermemesinin bir diğer sebebi. Ancak, sektörde çalışmanın sahada uygulamalı öğrenme fırsatı sunduğu, bazı deneyimli işçiler tarafından sıkça dile getiriliyor.

Kalifiye Eleman Açığının Kapatılması

Müteahhitler, kalifiye eleman açığını kapatmak amacıyla meslek liselerinde inşaat alanına daha fazla yer verilmesi gerektiğini söylüyor.