Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), 31 Mart seçim sonuçlarına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Kadınlar oy alamıyor, seçmen kadınlara oy vermiyor" söyleminin artık geçerliliğini yitirdiği vurgulandı. EŞİK, tüm yerel yöneticiler için 'Eşitlikçi, Mor, Yeşil, Kamucu Belediyecilik İçin Beş Acil Şart' belgesini açıklamış ve bu taleplerin takipçisi olacaklarını belirtti. Kadınlar aday gösterildiğinde halkın onlara oy verdiği ve yönetim mekanizmalarında kadınları görmek istediği ifade edildi.

CHP'li Vekillere Müfredat Protestosu Sonrası MEB'ten İkram CHP'li Vekillere Müfredat Protestosu Sonrası MEB'ten İkram

EŞİK'in açıklamasına göre, 28 Mayıs 2023'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, yerel seçimler için çalışmalarına hız kesmeden devam etme kararı aldılar. Kadınların büyük emeği olduğu belirtilen seçim sonuçlarına göre, 30 büyükşehirden 5'inin ve 6 il belediyesinin kadınlar tarafından yönetileceği bildirildi. Bunlar arasında Aydın, Eskişehir, Tekirdağ Diyarbakır, Çanakkale gibi şehirlerde kadınlar seçime damga vurdu.

Kesin olmayan sonuçlara göre, birçok ilçe belediyesinin de kadınlar tarafından yönetileceği kaydedildi. İstanbul ve Antalya'nın önemli ilçelerinde kadın adayların kazandığı ve birçok ilçede ilk kez kadın başkanların seçildiği belirtildi. Ayrıca, bu seçimlerde birçok kadın muhtarın seçildiği ve kadın temsilinin arttığı ifade edildi.

EŞİK, seçilen tüm kadınları ve onların seçilmesi için çaba harcayanları kutladı ve eşit temsili sağlayıncaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı. Ayrıca, 'Eşitlikçi, Mor, Yeşil, Kamucu Belediyecilik İçin Beş Acil Şart' belgelerinin tüm Türkiye'de takipçisi olacaklarını belirttiler.