Rusya'nın NATO'yu göz hapsine aldığına dair çarpıcı iddialar gündemde. Norveç istihbaratı ve NATO raporlarına göre, Putin'e yakın isimler NATO üslerinin yakınlarında evler satın almaya başladılar. İşte detaylar...

Öğrenciler Minibüs Sürücülerinin Saldırısına Uğradı! 3 Ay Önce Yol Kesmişlerdi Öğrenciler Minibüs Sürücülerinin Saldırısına Uğradı! 3 Ay Önce Yol Kesmişlerdi

Avrupa Birliği'ne (AB) yakınlığıyla bilinen ve Brüksel'de bulunan "EU Reporter" yayın organında yer alan özel habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın isimler, İsveç ve Norveç'te askeri üslerin yakınlarında evler satın alıp gizlice NATO eğitimleri ve tatbikatlarını gözetliyorlar. EU Reporter'ün analiz yazısında NATO'dan elde edilen istihbarat bilgilerine de yer verildi.

ABD, Norveç ve İsveç'te iki hava üssü inşasına başladı ve bu ülkelerin kuzeyinde deniz üsleri yapımı için gerekli hazırlıklar başlatıldı. ABD liderliğinde, Norveç ve İsveç'te olmak üzere iki geniş kapsamlı askeri tatbikat gerçekleştirildi. Ancak bu süreçte Rusya'nın, insan gözlemi ve istihbarat almak için ilginç bir yöntem izlediği belirtiliyor.

Rus oligarklar ve politikacılar, uluslararası ambargolarla karşılaşmayan zengin isimler, İsveç ile Norveç'in kuzeyindeki satılık evleri satın almaya başladılar. Bu evlerin tamamı, tatbikat yapılan yerlere ya da ABD'nin açacağı yeni askeri üslere oldukça yakın konumda bulunuyor. Rusya'nın, NATO üyesi İskandinav ülkelerindeki istihbarat faaliyetlerini arttırdığı ifade ediliyor.

Rusya'ya yakın oligarklar ve politikacılar, tatbikatlar ve askeri hazırlıklar öncesinde aileleriyle birlikte Norveç ve İsveç'e giderek bu evlerde konaklıyorlar. Norveç iç istihbarat birimi PST'nin raporuna göre, iki Rus politikacı, Norveç'te gerçekleşen 'Steadfast Defender 24' tatbikatı süresince askeri alana yakın yerdeki şahsi konutlarında kaldıkları ve "tatbikatı gözlemledikleri" ileri sürülüyor.

PST raporuna göre, PST ajanları Rusya'nın Murmansk kenti Belediye Başkanı Igor Morar ve Rus politikacı Viktor Saygin'in evlerini bir süredir gözlem altında tutuyorlar. Bu isimler, yüksek binaları da satın almış durumda ve bu binaların üst katlarından Bardufoss Hava Üssü'ndeki tüm hareketliliği izliyorlar. Bardufoss Hava Üssü, ABD'nin İskandinav ülkelerinin hava kuvvetlerini eğittiği askeri üs olarak biliniyor.

NATO raporuna göre, Rusya'nın 2024 yılı olası istihbarat faaliyetlerine yönelik tahminleri, askeri-istihbarat eylemlerini örtmek amacıyla sivil nüfusunu kullanarak hedefteki NATO üyesi ülkelerde arsa, ev almak, yatırım yapmak gibi faaliyetlerle sızmayı planladığını ortaya koyuyor.