Bakan Tekin'den Diyarbakır annelerine ziyaret Bakan Tekin'den Diyarbakır annelerine ziyaret

Küresel ısınma gün geçtikte hayatımızın her noktasını kapsamaya başladı. Mevsimlerin değişmesini beraberinde getiren iklim koşullarıyla görülen yüksek sıcaklar ve kuraklık polen sayılarını güç geçtikçe çoğaltyor, alerjik oranda daha da güçlendi. Alerjisi bulunmayanlar da bile etkisini gösteriyor. Araç yoğunluğunun fazla olduğu ve hava kirliliğinin yükseldiği kentlerde bu alerjinin daha da şiddetlendiğini ifade eden Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur “Havaların erken ısınması ve kuru olması nedeniyle polen yoğunluğunu artırdı. Sabah ve öğleden sonra mümkün olduğu kadar dışarı çıkmamak, çıkmak gerektiğinde de geniş bir güneş gözlüğü takmak, şapka ve maske kullanmak gerekiyor. Bu sene iklim ve hava şartları nedeniyle polen alerjisi bulgularını daha şiddetli görmeye başladık” şeklinde konuştu.


‘DAHA BÜYÜK SAĞLIK SORUNLARI’

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD Dr. Öğr. Üyesi Tuba Çiftçi Küsbeci de yoğun trafik olan bölgelerde yaşayan kişilerde polen duyarlılığının kolay oluştuğunun altını çizerek “Hatta polenler hava kirliliği nedeniyle kirlenir ki bu durum daha büyük sağlık sorunlarına neden olur” ifadelerine yer verdi.

Küsbeci de konuşmasına şunları ekledi:

"Polenlerin fazla olduğu mevsimlerde evinizin pencerelerini kapalı tutarak, iç mekânda polen miktarını düşürebilirsiniz. Polenlerin en fazla uçuştuğu saatler sabah 05:00 ile 10:00 arası. Bu saatlerde dışarı çıkmak yerine öğle vakitlerini tercih edin. Saçlarınız polenleri tutabilir. Her akşam duş alarak ve kıyafetlerinizi yıkayarak tozlardan arınabilirsiniz. Polenlerin fazla olduğu dönemlerde dışarıda maske kullanmak, solunum yoluyla alınan polen miktarını azaltabilir Rüzgârlı, kuru ve sıcak havalarda mümkünse evde kalmayı tercih edin. "