Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okulların yönetmeliğinde önemli değişikliklere gitti. Yapılan değişiklikle birlikte, Noel, Paskalya ve Cadılar Bayramı gibi kutlamalar yasaklandı. Yönetmelik değişikliğiyle, öğrencilerin psikososyal gelişimlerine katkı sağlayamayacak etkinlikler ve milli-kültürel değerlere aykırı olanlar da yasak kapsamına alındı.

MEB'in Aralık 2023'te özel okullara gönderdiği uyarı yazısında, Noel, Cadılar Bayramı ve Paskalya gibi kutlamalara ilişkin önlemler alınması istenmişti. Bu yönde atılan adım, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle somut bir şekilde hayata geçirildi.

Yapılan değişiklikler arasında, öğrencilerin ilgi, istek ve yeteneklerine uygun sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin yapıldığı "sosyal etkinlik ve gelişim merkezi" adı altında yeni bir kurum türünün tanımlanması da bulunuyor.

Ayrıca, özel öğretim kurumlarının açılışı, devri ve nakli gibi işlemlerde gereken belgeler konusunda da düzenlemelere gidildi. Özel okulların açılmasına ilişkin prosedürlerde bazı kolaylıklar getirildiği bildirildi.

MEB'in bu yönetmelik değişikliğiyle birlikte, özel okulların uyguladığı öğretim programlarının ve kullanılan materyallerin Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanması gerekliliği de vurgulandı. Bu kapsamda, uluslararası özel öğretim kurumlarının da Türk programı dışında kullandıkları programların onaylanması zorunluluğu getirildi.

Son olarak, yönetmelikte yapılan değişikliklerle ilgili olarak, kurum dönüşüm işlemlerinde idari soruşturması bulunan kurumların dönüşüm işlemlerini tamamlayabilmesine olanak tanındığı belirtildi. Ayrıca, yabancı uyruklu eğitim personeline ön izin belgesi düzenlenmesi için istenen denklik belgesinin temin sürecindeki mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla bazı düzenlemeler yapıldığı da bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi

MEB'in bu yönetmelik değişikliğiyle özel okullardaki kutlama ve etkinliklere getirdiği kısıtlamalar, eğitim camiasında geniş yankı uyandırdı. Okul yönetimleri ve veliler, bu değişikliklerin eğitim sürecine etkilerini yakından takip etmeye devam ediyor.