Özel okullardaki ara sınıf ücretlerinde yapılan zam oranı belirleme yöntemi, eski formüle geri döndü. Önceki açıklamada 2023 yılı için yüzde 65 olarak belirlenen fiyat artış oranının ardından, şimdi tekrar eski hesaplama yöntemi kullanılacak ve 2024-2025 eğitim öğretim yılı için yeni zam oranları bu çerçevede belirlenecek. Bu hesaplama yöntemi nasıl yapılıyor ve neler değişti? İşte detaylar...


Özel okul ücretlerinin belirlenmesinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan fiyat artışı belirleme uygulamasına geri dönüldü. Buna göre, zam oranı artık Milli Eğitim Bakanlığı tarafından değil, önceki yıllarda kullanılan hesaplama yöntemine göre belirlenecek.

Bu hesaplama yöntemi, enflasyona dikkat edilerek, üretici fiyat endeksi ve tüketici fiyat endeksinin toplamının ikiye bölünmesi ve elde edilen sonucun üstüne en fazla yüzde 5 eklenmesi ile belirleniyor.

Eski uygulamanın yönetmelikte yapılan değişiklik sonrası Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte yeniden yürürlüğe girdiği ifade edildi. Bu uygulama, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olacak.

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, Hürriyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, "Bu şekilde olması gereken buydu" ifadesini kullandı. Öztürk, öğretmenlerin ve çalışanların ücretlerinin en önemli gider kalemleri olduğunu belirterek, özel okulların ekonomik baskı altında olduğunu ve bu yeni kararın daha adil bir çerçeve sağlayacağını vurguladı.

Diyanet, 'Suudi Arabistan'da makam aracı' iddiasını yalanladı Diyanet, 'Suudi Arabistan'da makam aracı' iddiasını yalanladı

Son iki yılda özel okul fiyatlarında yaşanan yüksek artışlar velilerin tepkilerine neden olmuş ve geniş çapta tartışmalara yol açmıştı.

6 Ocak 2023 tarihinde alınan kararda, 'yapılacak artış oranı yıl sonu TÜFE oranı dikkate alınarak Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenir' ifadesi yer almıştı. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2023-2024 eğitim öğretim yılı için sadece TÜFE oranı dikkate alınarak yüzde 65'lik bir tavan oranını açıklamıştı.