"Sokağa Çıkmıştınız ve Maske Takmadınız mı? İşte Size Süper Haber!"

Coronavirüs döneminde alınan tedbirlere uymadığı için ceza yiyenler, artık bu cezalarını geri alabilecekler.

Tarihi İade Kararı

Yakın geçmişte, coronavirüs döneminde maskesiz dolaşan veya sokağa çıkma yasağını ihlal eden yüz binlerce vatandaş para cezasına çarptırıldı. Ancak bugün Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, bu cezaların geri iade edilmesi konusunda tarihi bir adım atıldı.

Kararın detaylarına baktığımızda, 11 Mart 2020 ile 9 Kasım 2022 tarihleri arasında kesilen cezaların tahsilinden vazgeçilmiş. 321 bin 380 kişi için toplam 309 milyon liralık para iadesi yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın bu konuda çıkardığı tebliğ, bugün Resmi Gazete'de yayımlandı ve resmi olarak yürürlüğe girdi.

Başvuru İçin Adımlar

Birecik Belediye Başkanı ve meclis üyeleri DEM Parti'den istifa etti Birecik Belediye Başkanı ve meclis üyeleri DEM Parti'den istifa etti

Maske ya da sokağa çıkma yasağı cezası alan vatandaşlar şu adımları takip ederek paralarını geri alabilecekler:

  • 9 Kasım 2022'den önce kesilen ve ödenen cezalar için başvuru formu doldurulacak.
  • Cezaya dair tutanak ve ödeme belgesi örnekleri dilekçeye eklenecek.
  • 31 Aralık 2024 tarihine kadar cezanın ödendiği idari birime başvurulacak.

Ödemeler, vergi dairesi ya da PTT aracılığıyla yapılmışsa, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi sitesi olan www.gib.gov.tr üzerinden ya da ödemenin yapıldığı vergi dairesine doğrudan başvuru yapabileceksiniz. Aynı şekilde, ceza, muhasebe birimleri veya malmüdürlüğü tarafından verildiyse, ödemenin yapıldığı bu birimlere de başvuru yapabileceksiniz.

Cezanızı Online Sorgulayın

"Acaba ne kadar ceza ödedim?" diye merak edenler içinse kolay bir yöntem bulunuyor. Ödediğiniz cezayı ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden kolaylıkla sorgulayabilirsiniz.