Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi gelirlerinin doğru bir şekilde tespit edilmesi ve toplanabilmesi amacıyla yeni bir düzenlemeye gidiyor. Bu çerçevede, yakıt alan araçlara yönelik önemli bir zorunluluk getiriliyor. İşte detaylar...

Bu yeni düzenlemeye göre, araçların plakalarını otomatik olarak tanıyacak olan ulusal taşıt tanıma sistemi devreye alınacak. Söz konusu taşıt tanıma birimi, araçların yakıt depolarına monte edilecek ve elektronik bir cihaz niteliği taşıyacak.

Antalya'da Kreş Müdürü İki Çocuğa Şiddet Uyguladığı İçin Tutuklandı Antalya'da Kreş Müdürü İki Çocuğa Şiddet Uyguladığı İçin Tutuklandı

Taşıt tanıma birimi, özel okuyucu cihazlar tarafından araç plakasını otomatik olarak tanıyacak ve kaydedecek. Bu sayede, yakıt alımı sırasında plaka kaydı yapma gerekliliği ortadan kalkacak, işlemler daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilebilecek.

Sistemin temel amacı, akaryakıt satışlarında vergi kayıplarını önlemek ve vergi tahsilatını daha etkin hale getirmek olarak belirlendi. Bu doğrultuda, tüm ticari araçlara 31 Aralık 2024 tarihine kadar taşıt tanıma biriminin takılması zorunlu hale getirildi.

Taşıt tanıma birimi olmayan araçlar ise 1 Ocak 2025'ten itibaren trafiğe çıkamayacaklar.