CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, çalışmaların uzun sürebileceğini belirterek, "Haber aldığım anda bölgeye geldim ve yapılan çalışmaları yakından izledim. Arama kurtarma çalışmaları halen devam ediyor. Kayan toprak 100 dönümlük bir alana yayılmış durumda ve siyanürlü olması tehlikesi mevcut. Bu nedenle çalışmaların uzun sürebileceğini öngörüyorum." dedi.

Erzincan İliç'teki madenin uzun süredir kamuoyunun gündeminde olduğunu vurgulayan Sarıgül, "Sürekli olarak benzer haberlerle gündeme geliyor. Bu durum, burada bir sıkıntı olduğunu gösteriyor. Daha önce 2022'de siyanür taşıyan borunun patlamasıyla gündeme gelmişti. CHP olarak bu konuda soru önergelerimiz ve raporlarımız bulunuyor." şeklinde konuştu.

Sarıgül, "Defalarca uyarıda bulundum. 2022 yılında yaşanan olayda 'bu küresel şirketin işlediği suç insanlığa ve doğaya karşı işlenmiş bir suçtur. Para cezası ve faaliyetini geçici olarak durdurmakla örtbas edilemez' demiştim. Şimdi öncelikle can güvenliğine odaklanmalıyız. Akışkan maddenin hemen başına acilen bir baraj yapılması gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa siyanür büyük sorunlara yol açabilir. Keban ve Atatürk barajlarına bulaşabilir." ifadelerini kullandı.

Aziz Yıldırım Fenerbahçe Başkan Adayı Oldu! Ali Koç ile 2018'den Sonra Tekrar Karşı Karşıya Geliyor Aziz Yıldırım Fenerbahçe Başkan Adayı Oldu! Ali Koç ile 2018'den Sonra Tekrar Karşı Karşıya Geliyor

Şirketin yöntemlerinin ya yanlış olduğunu ya da kapasiteyi zorladığını belirten Sarıgül, "Belli ki bir yanlışlık var. Bunlar detaylı bir şekilde araştırılmalı. Benim gözümde bu maden, bir Erzincanlının kesip attığı tırnak kadar bile değerli değil. Hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir. Bu olayda ihmali olanlar da sorumlu tutulmalıdır." diye ekledi.

Sarıgül, "Altın uğruna yaşam kaynaklarımızı riske atamayız. Zehirli kimyasalların topraklarımıza yayılmasına izin veremeyiz. Doğayı korumak çok önemlidir. Uyum içinde olmazsak, depremler, seller, orman yangınları, zehirlenmeler, göçükler yaşarız. Doğayla uyum içinde olmazsak, açlık, çevre kirliliği, küresel ısınma gibi sorunlarla karşılaşır ve dünya tükenir. İşte bu noktada artık dünya bizden yardım istiyor. Aklımızı başımıza almalı ve doğayı korumalıyız." şeklinde konuştu.