2023 yılına girilirken, milyonlarca SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi için merakla beklenen maaş zamlarıyla ilgili kritik bir haftaya girildi. 3 Ocak'ta açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon rakamları ile birlikte, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamların netleşmesi bekleniyor.

İşte konuyla ilgili ortaya çıkan son rakam ve değerlendirmeler:

Yeni yıla sayılı günler kala, milyonlarca SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisinin gözü 3 Ocak'ta açıklanacak Aralık ayı enflasyon verisinde.

Memur maaşlarına 6 aylık periyotlar halinde yapılan zamlar, toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı oranında artacak.

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklenti tahmini yüzde 65,39 olarak güncellenirken, Aralık ayı için beklenen enflasyon oranı aylık yüzde 3,26 olarak öngörülüyor.

Kamuda tasarruf tedbirlerinin memur alımına etkisi nasıl olacak? Cevdet Yılmaz açıkladı Kamuda tasarruf tedbirlerinin memur alımına etkisi nasıl olacak? Cevdet Yılmaz açıkladı

Tahminlerin gerçekleşmesi halinde, 6 aylık enflasyon verisi yüzde 38'i bulacak. Bu durumda, memur ve memur emeklisinin 2024 yılının ilk 6 ayında alacağı toplu sözleşme zammından doğan refah payı yüzde 50 seviyesinde olacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise enflasyon beklentisi doğrultusunda en az yüzde 38 oranında zam alacak.

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, eşitleme formülüne dikkat çekerek, SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin ayrım yapılmadan yüzde 50'lik zam alabileceğini ifade etti.

Karakaş, memur maaşlarına bağlı olarak memur emeklilerinin de aynı oranda zam aldığını belirterek, enflasyon farkının yüzde 38 olduğunu ve toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 15'lik artışla birlikte zam oranının yüzde 49-50 arasında olabileceğini öngördü.

Eşitleme formülüyle SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri arasında ayrım olmadan zam yapılabileceği düşünülmekte.

Bu gelişmeler ışığında, 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon rakamları, milyonlarca memur ve emekli için maaş zamlarının belirlenmesinde kritik bir rol oynayacak.