Kamudanhaber.net-özel

Bu çalışmanın amacı; okul yöneticilerinin, okul yönetiminde örgütsel bağlılığa yönelik görüşlerini belirlemektir. Araştırmada yöneticilerin örgütsel bağlılığa yönelik görüşleri alınmıştır. 
1960’ lardan beri örgütsel bağlılık, hem yöneticiler hem de araştırmacılar için en ilgi çekici konulardan biri olmaya devam etmektedir. Bir çok çalışma, örgütsel bağlılığın iş bırakma ve performans gibi sonuçlarını araştırmak için gerçekleştirilmektedir. Örgütsel bağlılık çalışanın örgüt ile ilişkisini niteleyen psikolojik bir durumdur. Bu psikolojik durum örgüte üyeliğinin devamı konusunda büyük bir etkiye sahiptir. Bağlı bir çalışan, örgütü etkileyen herhangi bir iyi veya kötü durumda örgütte kalan bireydir. 
Çalışmada fenomenoloji yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 2013-2014 eğitim öğretim yılında, Ankara ili Çankaya ilçesi ve Yenimahalle ilçesine bağlı olan ilkokul ve ortaokullarda görev yapan okul yöneticileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakatlardan yararlanılmıştır. 
•    Araştırmada elde edilen bulgulara göre araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.  Yöneticilerin okulda bulunmasında örgütsel bağlılığın etkileri neler olabilir?
•    Yöneticilerin değer ve hedefleri okul örgütünün değer ve hedefleri ile uyum göstermekte midir?
•    Okulun örgüt olarak yaşamını devam ettirmesine yönelik olarak sergilenen yönetici davranışları nelerdir?
•    Yöneticilerin örgüt içi kenetlenmeyi kolaylaştırıcı uygulamaları nelerdir?
•    Yöneticiler örgütsel bağlılığın oluşması için müdürlük makamının gücünü nasıl kullanırlar?
•    Yöneticilerin uyguladığı bürokratik düzenlemeler örgüt bağlılığını nasıl etkilemektedir? 
Bu araştırma okul yöneticilerinin, okul yönetiminde örgütsel bağlılığa yönelik görüşlerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi ve elde edilecek sonuçlar doğrultusunda gerekli önerilerin sunulabilmesi açısından önemlidir. Daha önce benzeri çalışmalar yapılmış olsa da okul yöneticilerinin okul yönetiminde örgütsel bağlılığa yönelik görüşlerinin tespitine yönelik bir çalışma bulunmamasından dolayı da önem taşımaktadır.