Kamudanhaber.com-özel

Bu araştırma sonucunda okul yöneticilerinin hizmet içi eğitimi mesleki gelişim açısından birçok yönden faydalı gördükleri anlaşılmaktadır.

 Günümüzde giderek önem kazanan "Hayat Boyu Öğrenme" ilkeleri kapsamında Bakanlık personelinin mesleki ve kişisel gelişmelerinin sağlanması, gelişimlere intibak etmeleri, verimliliklerinin arttırılması ve üst görevlere hazırlanmalarına yönelik hizmet içi eğitim faaliyetleri büyük önem arz etmektedir. Nitelikli öğretmen ve nitelikli öğretim için meslekî gelişim konusunda öğretmenlere sürekli destek sağlanması gerekmektedir. Yeniden yapılandırma kapsamında Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün bünyesinde oluşturulan Mesleki Gelişimi Destekleme Grup Başkanlığı öğretmenlerimizin yetiştirilmesine yönelik hizmetleri yürütmek üzere yetkilendirilmiştir.
 
Okul yöneticileri hizmet içi eğitimin mesleki gelişim açısından büyük önem taşıdığını öğretmenlere gerek akademik gerek mesleki anlamda birçok katkı sağladığını düşünmektedir.

Okul yöneticilerinin hizmet içi eğitimin mesleki gelişime yararları konusunda en çok üzerinde durdukları durumun; hizmet içi eğitimler sayesinde öğretmenlerin yeni öğrenme tekniklerini öğrenebildikleri, eğitim üzerine yapılan yenilik ve gelişmeleri takip edebildikleri ve tüm bu öğrendikleri sayesinde mesleklerinde doyuma ulaşabilmeleri olduğu görülmüştür.

Okul yöneticilerinin hizmet içi eğitimin mesleki gelişime yararları konusunda üzerinde durdukları bir diğer durum ise; hizmet içi eğitimlere katılım sonrasında öğretmenlerin kurumdaki ve iş çevrelerindeki saygınlıklarının artması ayrıca mesleklerinde daha kolay yükselme fırsatı yakalayabilmeleridir.

Hizmet içi eğitim sonrası öğretmenlerin, eğitimin verildiği konuda uzmanlaşma sağlandığı için, o konuda kurum için ya da üst kurumlarda yapılacak çalışmalarda ilk sırada yetkili olduğu gözlemlenmektedir. Bu yetki ile verilen görevlerin başarı ile yerine getirilmesinin öğretmenlerin mesleklerinde yükselmesine katkı sağlayacağı şüphesizdir.

    Ayrıca okul yöneticilerine göre hizmet içi eğitimin mesleki gelişime diğer katkıları ise;  iş yapabilme potansiyellerinin yükseldiği, üzerlerine tanımlanmış işlerin haricindeki işleri de yapabilecek potansiyeli kazandıkları, sorumluluk alma isteklerinin arttığı, mesai saatlerini daha yüksek moral ve motivasyonla geçirdikleri, mesleki açıdan kendilerine olan güvenlerinin arttığı, kurum içindeki meslektaşları ile olan ilişkilerini daha sağlıklı bir şekilde yürütebildikleri, iletişim yönünden daha güçlü oldukları ve bu durumun onları mesleki açıdan daha sosyal hale getirmesi gibi durumlardır.