Anayasa Mahkemesi, 22 Şubat 2023 tarihli kararıyla Medeni Kanun'un 187. maddesini iptal etti. Bu madde, kadının evlenince eşinin soyadını kullanma zorunluluğunu içeriyordu. Karar, dokuz ay sonra yürürlüğe girmek üzere 20 Nisan 2023 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlandı. Ancak, 28 Ocak 2024'te düzenleme yapılması gereken tarih geldiğinde halen bir düzenleme yapılmadı. Dolayısıyla, evlenen kadının kendi soyadını kullanma hakkıyla ilgili yasal bir boşluk oluştu.

600

Önder Kahveci: Alım gücünü arttırmak için refah payı verilmesi gerekmektedir Önder Kahveci: Alım gücünü arttırmak için refah payı verilmesi gerekmektedir

Kararın gerekçesinde, erkeğin evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra da kullanabilmesine rağmen, kadının sadece kocasının soyadının önünde kullanabilmesinin cinsiyet temelli ayrımcılık olduğu belirtildi. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "Özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı" başlıklı 8. maddesiyle bağlantılı olarak "Ayrımcılık yasağı" başlıklı 14. maddesine aykırılık olduğu da vurgulandı.