KAMUDANHABER- Milli Eğitim Bakanlığı'nda FETÖ operasyonu kapsamında yaklaşık olarak 43 bin açığa alınma veya meslekten ihraçlardan bahsediliyor. Darbe girişimi sonrasında terörist grup ile bağlantısı olduğu belirlenen yaklaşık 21 bin özel sektör öğretmeni ile yaklaşık 22 bin MEB Personeline işlem uygulandı. 21 bin öğretmenin lisansı iptal edildi.

 MEB'de ise 21 bini öğretmen olmak üzere 22 bin memur açığa alındı. Açığa alınanlar arasında yöneticiler ve üst düzey bürokratlardan da olduğu söyleniyor. Bakanlık il il, branş branş ve isim isim öğretmenleri ifşa etmedi fakat bazı İl Milli Eğitim Müdürlükleri açığa alınan öğretmenlerin listesini yayınladı. Yayınlanan o listelere göre il bazında açığa alınan öğretmen listesi şöyle: 

ŞANLIURFA
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Kamuda başlayan açığa almalarda Siverek'te 30 öğretmenin açığa alındığı öğrenildi. Alınan bilgiye göre, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında kamu kurumlarına yönelik yapılan operasyonlar devam ediyor. Bu kapsamda Şanlıurfa'da toplamda 247 öğretmenin açığa alındığı öğrenilirken, Siverek'te de 30 kişi görevden uzaklaştırıldı. Viranşehir İlçe milli Eğitim Müdürü Ömer Sağır'dan görevden uzaklaştırıldığı öğrenildi. (siverekguncel.com)

ÇANAKKALE
Çanakkale Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, soruşturma kapsamında, 1 vali yardımcısı, 2 yüzbaşı, 1 teğmen, 37 emniyet personeli, 1 il müdürü, 2 hekim, 1 ilçe müdürü, 2 ilçe müftüsü, 3 vaiz, 3 gelir uzmanı, 1 gelir uzman yardımcısı, 1 eğitim uzmanı, 2 veri hazırlama ve kontrol işletmeni, 1 maarif müfettişi, 123 öğretmen ve 2 hizmetli görevlerinden uzaklaştırıldı.

MERSİN
15 Temmuz darbe girişiminin ardından hız verilen FETÖ operasyonunun Kamudaki açığa almalar Mersin'de de başladı.
En çok açığa alma nın gerçekleştiği kurum olan Milli Eğitim Müdürlüğü'nde 3 müfettiş,8 Okul Müdürü,2 memur,1 hizmetli ve 355 öğretmen açığa alındı.

Vergi Dairesi başkanlığında 1 grup müdürü toplam 7 personel açığa alındı.TRT 'de ise 2 muhabir ve 1 mühendis açığa alındı.
Tüm kurumlarda açığa alma ile ilgili 2. listelerin beklenildiği öğrenildi.(mersintime)

GAZİANTEP
Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili, Gaziantep'te 617 Milli Eğitim Bakanlığı çalışanı açığa alındı. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığının, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli 671 kişi, açığa alındı. Aralarında öğretmen, müfettiş ve okul yöneticilerinin de bulunduğu söz konusu kişilerle ilgili idari soruşturmanın devam ettiği bildirildi.

BİTLİS
Fettullahçı Terör Örgütüne yönelik operasyonlar kararlılıkla devam ediyor. FETÖ'cü teröristlerin Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinden temizlenme operasyonu kapsamında. Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görev alan 101 personelin açığa alındığı ifade edildi. Dün akşam üstü MEB'de görevden almalarda 2. dalga yaşanmıştı. Virüs gibi MEB'e sızan FETÖ teröristlerinin temizlenmesi amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüklerinde de soruşturmalara yapılıyor. Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görev alan 101 personel, FETÖ operasyonu kapsamında görevden uzaklaştırıldı.

ERZİNCAN
Alınan bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığının, FETÖ/PDY'ye yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında "Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar"dan haklarında işlem başlatılan eğitim kurumları ile yurtlar arasında yer alan Erzincan'daki 3 özel okul ile 2 yükseköğretim yurdunun faaliyeti Valilikçe yasaklandı.

Valilik kararıyla Erzincan'da FETÖ/PDY'ye yakınlığıyla bilinen ve aynı binada faaliyet gösteren Seniha Hanım Yükseköğretim Kız Yurdu, Fuzili Seçer Yükseköğretim Erkek Yurdu ile Otlukbeli Hacı Ali Akın ilk ve orta okulu ile lisesinin faaliyetleri durduruldu.

SAKARYA
Sakarya'da FETÖ ile bağlantılı olan aralarında okul müdürlerinin de bulunduğu 200 kamu personeli açığa alındı.

Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görev yapan 15 bin 200 kamu personelinin açığa alındığını duyurdu. Sakarya'da da FETÖ terör örgütüyle bağlantılı olan aralarında okul müdürlerinin de bulunduğu 200 öğretmen açığa alınarak, haklarında soruşturma başlatıldı. Açığa alınan müdür ve öğretmen sayıların artması bekleniyor.(Sabah)

SAMSUN
Samsun'da açığa alınan öğretmenlerin isimleri. Samsun'da FETÖ ile irtibatlı oldukları iddiası ile 17 öğretmen açığa alındı.
Samsun Valiliği, Samsun'da açığa alınan öğretmenlerle ilgili yaptığı açıklamada, "Son olaylarla ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzde görevli 17 öğretmen açığa alınmıştır. Çalışmalar devam etmektedir. Gelişmeler olduğunda kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir." dedi.(samsunkenthaber)

KONYA
Konya Milli Eğitim Müdürlüğü'nde 672 personel görevden uzaklaştırıldı. FETÖ'nün askeri darbe girişiminin ardından kamu kurumlarındaki açığa alma işlemlerine bir yenisi daha eklendi. Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığının onayını beklemeden Valilik onayıyla Aktif Eğitim Sen üyesi 31 öğretmeni açığa aldı.(konhaber.com)
15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamuda başlayan tasfiyeler devam ediyor. Son olarak Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde çalışan 672 kişi açığa alındı.
Konya'da, 15 Temmuz gecesi gerçekleşen darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevli 672 kişi açığa alındı.

VAN
Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili, Van'da 114 Milli Eğitim Bakanlığı çalışanı açığa alındı, 7 okul ile 3 öğrenci yurdu kapatıldı. Alınan bilgilere göre, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, Van ve ilçelerinde görevli 114 personel, açığa alındı. Aralarında Milli Eğitim Müdürlüğü personeli, öğretmen ve okul yöneticilerinin de bulunduğu söz konusu kişilerle ilgili idari soruşturmanın devam ettiği bildirildi. Bu arada, FETÖ ile bağlantılı olduğu belirlenen Van ve bazı ilçelerindeki 7 okul ile 3 öğrenci yurdu, emniyet müdürlüğü ekiplerince kapatıldı. Soruşturma kapsamında, dün de İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli 235 personel görevden alınmıştı.

BİLECİK
Alınan bilgiye göre, Bilecik Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ekipleri, Ertuğrul Gazi Mahallesi'ndeki Özel Sevgi Çiçeği İlkokulu ve Ortaokulunda yaklaşık 3 saat arama yaptı. Okul personelinin dışarı çıkarıldığı arama sırasında, çok sayıda evraka el konuldu. Aramanın ardından Özel Sevgi Çiçeği İlkokulu ve Ortaokulu, mühürlenerek kapatıldı.

Yediler Mahallesi'ndeki Özel Orhangazi İlkokulu ve Ortaokulu da görevlilerce mühürlendi.

DENİZLİ
FETÖ'ye maddi destek sağladıkları ve örgütle bağlantılı oldukları belirlenen özel eğitim kurumlarına yönelik başlatılan çalışmalar kapsamında Özel Servergazi Anadolu Lisesi, Özel Servergazi Fen Lisesi, Özel Servergazi Günay Anadolu Lisesi, Özel Servergazi Günay Fen Lisesi, Özel Servergazi Özerler Anaokulu, Özel Servergazi Sabiha Süt İlkokulu, Özel Servergazi Sabiha Süt Ortaokulunda inceleme yapıldı.

Milli Eğitim Müdürlüğü ekipleri, polis nezaretinde gerçekleştirilen incelemede öğrenci diplomalarına el koydu.

Merkezefendi Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, incelemenin ardından okulları Denizli Valiliğinin emriyle mühürleyerek kapattı.

Okullarda görev yapan öğretmenler de eşyalarını alarak okulu terk etti.

ARTVİN
Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünce, FETÖ/PDY terör örgütü ile bağlantılı olduğu tespit edilen kurumlar konulu resmi yazı gönderildiği belirtildi.

Artvin Valiliğine gelen resmi yazıya binaen Belediye zabıta ekiplerinin görevlendirildiği aktarılan açıklamada, ekiplerce Özel Menderes İlköğretim Kurumunun mühürlendiği ifade edildi.

1043 ÖZEL OKUL KAPATILDI
FETÖ ile mücadele için OHAL kapsamında alınan kararname sonucunda 35 sağlık kuruluşu, 1043 özel öğretim okulu, 1229 vakıf ve dernek ile 19 sendika kapatıldı. Kapatılan sağlık kuruluşları, okulların, vakıfların listesine haberimizdeki linkten ulaşabilirsiniz. İşte darbe girişiminin ardından OHAL kararnamesinde kapatılan özel okulların tam listesi;

ÖĞRENCİLERİN DURUMU NE OLACAK?
Bakan Yılmaz, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında kapatılan okulların ve bu okuldaki öğrencilerin durumunun sorulması üzerine ise şunları söyledi: “Öğrenciler bizim öğrencilerimiz ve hiç birini mağdur etmeyeceğiz. Birçoğu özel okula gidiyor. Devletin malı olan o okulları da biz işleteceğiz. Ama öğretmenlerin öğretmen lisansları iptal edilmiştir. O öğretmenlerle değil, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni alacağı öğretmenlerle eğitime devam edeceğiz. Öğrencilere şunu söylüyoruz; hiç kimse mağdur olmayacak. Evlatlarımıza devlet eliyle eskisinden çok daha iyi bir eğitim vereceğiz.”

Bir kişinin Paralel Devlet Yapılanması’na dâhil olduğunu belirleyen 10 unsur var. İşte o liste:

1- Cihan-Sen Konfederasyonuna bağlı sendikalar ve Aksiyon-İş Konfederasyonuna bağlı sendikalara dâhil olanlar.

2- Bank Asya ve örgütün diğer şirketlerinin işlemleri taranıyor. Para faaliyetleri içinde olanlar ve örgütün finans kaynaklarına katkı sağlayanlar. Bank Asya’da özellikle 2014 yılında Fethullah Gülen’in bankaya para yatır talimatıyla yeni hesap açanlar ve para yatıranlar.

3- Aralarında özel şifreli yazışma programını kullananlar. (110 bin kadar kişinin kullandığı tespit edildi)

4- Bu örgütle organik bağlantılı ve ilişkili olan kişiler. Sistemin içinde herhangi bir vazifesi olan kimseler.

5- Sosyal medyada yapılan kapsamlı tarama ile FETÖ yanlısı içerik paylaşan kişiler.

6- Bulundukları görev yerinde 17/25 süreci öncesinde örgüt güçlüyken ve deşifre olmamışken Fethullahçı Terör Örgütü yararına çalışanlar.

7- Belli dönemlerde kritik görevlere kişisel tercihler sayesinde getirilmiş olanlar. Hayatın olağan akışına uymayan şekilde terfi eden ve özel görevlere getirilenler.

8- Düzenli olarak örgütün STK adı altındaki toplantılarına katılanlar.

9- MİT ve emniyetin yaptığı araştırmaların sonuçlarına göre çıkarılan risk tablosunda yer alanlar.

10- 17/25 Aralık sürecinde FETÖ’ye bağlılığını koruyup keskin şekilde faaliyetlerine katılanlar.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER ALINACAK

NTV'de yer alan Bakanlık verilerine göre, Türkiye genelindeki 47 bin ücretli öğretmenin 3'te biri Doğu ve Güneydoğu'da görev yapıyor. Yeni dönemde bu öğretmenlerin yerini, sözleşmeli öğretmenler alacak. Başvuranlar önce KPSS puanına göre sıralanacak, sonra da görevlendirilecek öğretmen sayısının 3 katı kadar aday mülakata çağrılacak. Yüz yüze görüşmelerde aday, hem mesleki yetkinliği hem de öğrencilere aktarabilecekleri açısından değerlendirilecek. Bakanlık, sözleşmeli öğretmen sürecini, Şubat atamalarını beklemeden yaz aylarında başlatmayı planlıyor. Mülakatların ardından seçilecek öğretmenlerin Eylül ayında, görevlendirilmesi hedefleniyor.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER HANGİ İLLERE ATANACAKLAR
Adıyaman
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ardahan
Artvin
Bartın
Batman
Bayburt
Bingöl
Bitlis
Çanakkale ( Gökçeada ve Bozcaada )
Çankırı 
Çorum
Diyarbakır
Elazığ
Erzincan 
Erzurum
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Iğdır
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kırıkkale
Kırşehir
Kilis
Malatya
Mardin
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şanlıurfa
Tokat
Trabzon
Tunceli
Van
Yozgat
Zonguldak

KPSS SONUÇLARI VE MÜLAKAT SINAVI İLE ATANACAKLAR
Sözleşmeli öğretmenler hakkındaki tasarıları yavaş yavaş netleşmeye başlıyor. MEB, sözleşmeli öğretmenler hakkındaki tasarılarını kesinleştirmeye başladı. Peki yeni tasarıda neler var? Milli Eğitim Bakanlığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki öğretmen açığını kapatmak için sözleşmeli öğretmenlere KPSS puan üstünlüğü ve mülakat sayesinde seçmeyi planlıyor. MEB, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine atanan kadrolu öğretmenlerin 1 yıl geçince yer değiştirmek istemesi sebebiyle sözleşmeli öğretmen formülü kararı aldı. Milli Eğitim Bakanlığı bu konu hakkındaki tasarılarını kesinleştirmeye başladı.

AÇIĞA ALINANLAR GÖREVLERİNE NASIL DÖNER?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Memurun Göreve Tekrar Başlatılması Zorunlu Olan Haller" başlıklı 143. maddesindeki; "Soruşturma veya yargılama sonunda yetkili mercilerce:


a) Haklarında memurluktan çıkarmadan başka bir disiplin cezası verilenler;


b) Yargılamanın men'ine veya beraatine karar verilenler;


c) Hükümden evvel haklarındaki kovuşturma genel af ile kaldırılanlar;


ç) Görevlerine ve memurluklarına ilişkin olsun veya olmasın memurluğa engel olmayacak bir ceza ile hükümlü olup cezası ertelenenler;


Bu kararların kesinleşmesi üzerine haklarındaki görevden uzaklaştırma tedbiri kaldırılır." hükümlerinde Memurun göreve tekrar başlatılması zorunlu olan haller belirtilmiştir.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye genelinde birçok ilde MEB tarafından açığa alınan öğretmenlerin sayısı artmaya başladı. Sizde yazımızdan yararlanarak açığa alınan öğretmenleri öğrenebilir ayrıntılarını bulabilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı yaklaşık 21 bin kişiyi açığa aldı, 21 bin kişinin de lisansını iptal etti. MEB'de yaşanan açığa alınmalar ile ilgili herkes açığa alınma tebliğini bekliyor. Görevden atılma listeleri ve diğer açıklamalar için MEB bugün tebliğleri yollamaya başladı.