Mart ayında, gıda ve hizmetler fiyatlarındaki artışın etkisiyle Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), aylık olarak %3.5 artış göstererek, yıllık TÜFE'nin %69.1 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Reuters'ın 11 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, enflasyonun 2024'ün sonunda Merkez Bankası'nın %36 tahminlerinin oldukça üstünde, %43.75 seviyesinde bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelendi

Martta, yıllık enflasyon tahminleri %68.20 ila %70.54 arasında bulunurken, aylık tahminler %3 ila %4.42 aralığında şekilleniyor. Yılsonu tahmin aralığı ise %40.1 ile %48 arasında değişiyor.

Ocak ve şubat aylarında enflasyon beklentileri aşılmıştı. Yıl başında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle ocak ayında TÜFE aylık olarak %6.7 artarken, yıllık olarak %64.86 seviyesinde gerçekleşmişti. Şubat ayında ise, fiyat artışlarının birikimli etkisiyle beklentilerin üzerinde %4.53 artış göstererek, yıllık %67.07 olarak gerçekleşti.

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından haziran ayından beri, cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın bir sonucu olarak, TCMB politika faizini %8.5'ten %45'e yükseltmişti. Ancak, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alan TCMB, geçen hafta bir haftalık repo faizini 500 baz puan daha artırarak %50 seviyesine çıkardı.

Şubat ayı enflasyon verilerinin tahminleri aşması ve çekirdek göstergelerin yüksek seyrini korumasıyla, enflasyon beklentileri, TCMB'nin %36 düzeyinde olan yıl sonu tahmininden uzaklaşarak yukarı yönlü revize ediliyor. TCMB'nin faiz artışının enflasyon başta olmak üzere beklentilere etkisi de piyasalarda yakından izleniyor.