Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2023 yılı merkezi yönetim bütçe gerçekleşme sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, bütçe açığının Orta Vadeli Program beklentilerinin yaklaşık 258 milyar lira altında, 1 trilyon 375 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirtti. Şimşek, bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 6,4 olan OVP öngörülerinin 1 puan altında yüzde 5,4 seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti. Deprem harcamaları hariç tutulduğunda ise bu oranın yüzde 1,7 seviyesinde olduğuna dikkat çekti.

CHP Milletvekili Öztürk: Mülakat Değişikliği Torpili Resmileştiriyor CHP Milletvekili Öztürk: Mülakat Değişikliği Torpili Resmileştiriyor

Bakan Şimşek, bütçe açığındaki olumlu görünümde, öngörülenden daha yüksek gelir tahsilatının etkili olduğunu vurgularken, bu artışta etkili vergi denetimleri, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve tahsilatı hızlandırma çalışmalarının belirleyici olduğunu ifade etti.

Deprem harcamalarına yönelik 762 milyar liralık harcama öngörülmesine rağmen yıl sonu harcama tutarının 950 milyar lira seviyesine ulaştığını belirten Şimşek, deprem harcamalarının milli gelire oranının yüzde 3,7 olduğunu, bu harcamalar hariç tutulduğunda ise bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1,7 ile Maastricht kriterinin altında olduğunu ifade etti.