2019 yılında Eyüpsultan ilçesinde bir kiracı, kira bedelini yıllık yasal artış oranlarına uygun olarak güncelledi. Ancak ev sahibi, bu artışın taşınmazın bulunduğu site içerisindeki emsal taşınmazların kira rayiç bedellerinin altında olduğunu iddia ederek dava açtı.

Yerel mahkeme, ev sahibinin kira uyarlama artışı başvurusunu reddetti, buna karşın ev sahibi davayı istinafa taşıdı. Dosyayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararına karşı çıkarak, ülkedeki olağanüstü ekonomik koşulların gözetilmesi gerektiğini ifade etti. Mahkeme, kira artışlarının belirlenmesinde taşınmazın mevcut durumunun, bölgedeki kira piyasasını etkileyen faktörlerin ve ekonomik değişkenlerin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Hürjet , Samsuna Gidiyor Hürjet , Samsuna Gidiyor

Kararda, her kira olayının özelliğine göre değerlendirme yapılması gerektiği belirtilerek, konuyla ilgili uzman bir bilirkişi kurulundan alınacak raporun önemine dikkat çekildi. Bu raporun, kiralananın niteliği, kullanım alanı, konumu, bölgedeki kira ücretlerini etkileyen değişkenler, vergi ve amortisman giderlerindeki artışlar, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve ülkeyi etkileyen ekonomik kriz veya doğal afetler gibi faktörleri içermesi gerektiği ifade edildi.

Kararı değerlendiren avukat Özgür Kip, bu kararın, kira anlaşmazlıklarında ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartları gözeterek hakkaniyete uygun bir hüküm oluşturulması gerektiğini ortaya koyduğunu belirtti. Kip, bu durumda yüzde 25'lik kira artış sınırının uygulanmaması gerektiğini ifade ederek, mahkemenin bu kararıyla emsal bir durumu ortaya koyduğunu vurguladı.