Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından  9, 10, 11'inci ve 12'nci sınıfları kapsayacak olan dersin müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından kabul edildi.

Bu müfredat kapsamında spor eğitimi dersi, öğrencinin isteği doğrultusunda seçim yapabilecek. Derslerin içeriğinde uygulama metodlu olması özen gösterilecek.

Dersin içerik programına göre öğrencilere araştırma, çabukluk, dayanıklılık, esneklik, koordinasyon, spor kültürü edinme, Türkçeyi doğru ve akıcı bir şekilde kullanma yeteneği kazandırılması hedefleniyor.

Spor eğitimi dersinde, Bakanlık öğrencilere iki farklı seçenek sağlayacak. Bu konuda, öğrenciler, bireysel sporlardan veya takım sporlarından herhangi birini seçme hakkına sahip olacak.

Bireysel sporlar içeriisnde; badminton, bisiklet, boks, eskrim, güreş, halter, judo, karate, kayak, masa tenisi, okçuluk, oryantiring, tekvando, tenis ve yüzme olmak üzere 15 spor dalı seçeneği bulunacak.

Öğrenciler isteklerine bağlı olarak;

Basketbol, futbol, hentbol ve voleybol olmak üzere 4 takım sporundan birini de seçme şansı olacak.

Her modülde, öğrencilerin ilgi ve istekleri doğrultusunda seçtikleri branşlara katılımları bulunacak. Çalışmalarda, bölge, çevre, saha, malzeme, ilgi, ihtiyaç ve öğrenme ortamlarının durumu değerlendirilecek.

AK Parti'de MYK'nın perde arkası AK Parti'de MYK'nın perde arkası

Bu program genelinde öğrencilerin fiziksel etkinliklere dahil olmasıyla hareket, bilgi-becerilerini geliştirmeleri, fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerini sağlamaları, işbirliği ve iletişim becerilerini geliştirmeleri, teknolojik bağımlılık ve kötü alışkanlıklardan kendilerini koruyarak ruhsal ve duygusal gelişimlerini desteklemeleri, sağlıklı bir yaşam tarzının önemini kavramaları hedefleniyor.

Spor dersi ile özel eğitime gereksinimi olan öğrencilerin de ilgi ve yetenekleri doğrultusunda çalışmalarda yer almaları hedefleniyor.

Bir diğer anlamfa öğrencilerin bu ders neticesinde, Türk spor tarihinde başarılı olmuş sporcuları tanımaları, sportif etkinliklerde liderlik yapmaları, lidere uymaları ve iyi bir izleyici olmaları, seyrettiği veya katıldığı yarışmaları, sportif organizasyonları yorumlama alışkanlığı kazanmaları, bir gruba ait olmaları, grup içinde görev ve sorumluluk almaları, sportif etkinlikler yoluyla spor kültürü edinmeleri, spora özgü kuralları, bilgi ve becerileri uygulayabilmeleri ve bu becerileri yaşantıda olumlu olarak kullanabilmeleri amaçlanıyor.

Öğrenciler, derslerde, dünyada ve Türkiye'de sporun tarihsel gelişimi hakkında da detalı bilgi sahibi olacaklar.

Sağlık kontrolü olacak

Okul kurulu tarafından öğretim yılının en başında, sağlık merkezleri ile görüşülerek öğrencilerin sağlık kontrolünden geçirilmesi sağlanacak.

Öğrencilerin ders haricindeki sürecinde de uygun fiziksel etkinliklere ve sporlara katılmaları özendirilecek. Yetenekli öğrenciler spor kulüplerine katılımı kolaylaştırılacak.

Söz konusu derslerde, centilmence oyun ve mücadele anlayışı benimsetilecek.

Ahlaki ve kültürel değerler, milli, manevi unsurlar öğrencilere tanıtılacak ve onların davranışlarına etkilemesinde rol oynayacak.