Türkiye'deki kredi kartı kullanıcılarını yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarına yönelik önemli bir uyarıda bulundu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, son üç aylık dönemde bireysel kart borçlarındaki artış dikkat çekici boyutlara ulaştı.

Geçen ay başlayan kredi kartı düzenlemelerinin ardından kredi kartı limitleri ve taksitlerine yönelik yeni düzenlemelerin beklenildiği bir dönemde Fitch Ratings'ten önemli bir sinyal geldi. Türk bankalarına kart borçları konusunda uyarıda bulunan Fitch, Merkez Bankası'nın finansal koşulları sıkılaştıracağını ve tüketici kredi kartı kredilerindeki büyümeyi kontrol altına almayı hedeflediğini belirtti.

Raporunda, hanehalklarının enflasyonist ortamda alışverişlerini öne çekmek amacıyla kredi kartı kullanımını artırdığına dikkat çeken Fitch Ratings, bu durumun finansal riskleri artırabileceğine işaret etti. Özellikle teminatsız bireysel borç verme konusunda yaşanan artışın, makro ihtiyati önlemlere rağmen hızla devam ettiği vurgulandı.

Fitch'in raporunda ayrıca, Türkiye'deki bankaların kredi kartı kredilerindeki hızlı büyümenin devam ettiği ve bu durumun finansal istikrarı olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuldu. Bankaların daha sıkı finansal koşullar uygulamalarının beklendiği belirtilirken, tüketicilerin kredi kartı borçlarını daha dikkatli yönetmeleri gerektiği vurgulandı.

Ankara'da ekmeğe zam Ankara'da ekmeğe zam

Son olarak, Fitch Ratings'ın Türkiye'deki kredi kartı kullanıcılarına yönelik uyarıları, önümüzdeki dönemde kredi kartı kullanımı ve borçlanma alışkanlıklarının nasıl şekilleneceği konusunda önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. Kredi kartı kullanıcılarının bu uyarıları dikkate alarak finansal durumlarını gözden geçirmeleri ve gerektiğinde önlem almaları önem taşıyor.