Bankalardan edinilen son bilgilere göre, taşıt, ihtiyaç ve konut kredisi alanlarında kısıtlamalara gidildi. Kısıtlamalar, bireylerin acil finansal ihtiyaçlarını karşılamak üzere bankalara yaptıkları başvurularda, daha önce karşılaştıkları koşullardan farklı olarak, ya düşük miktarlarda kredi alabilme ya da başvurularının reddedilme olasılığını artıracak.

Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yeni düzenlemelerin, enflasyonla mücadele kapsamında alınan kısıtlama kararları olduğunu belirtti. Bayram, "Bu karar, tüketimi kısmaya ve talebi kontrol altına almaya yönelik. Ancak, enflasyonla mücadelede sadece talep tarafının kontrolü yeterli değil, arz tarafının da göz önünde bulundurulması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Faiz Oranlarına Dair Beklentiler

Kredi faiz oranları konusunda ise Bayram, yeni sınırlamaların faiz oranlarını artırmayacağını ifade etti. Merkez Bankası'nın mevcut politikaları ve piyasada dolaşan fazla paranın kontrol altına alınması için kullanılacak sterilizasyon araçlarına değinen Bayram, bu araçların, faiz oranlarını daha fazla yükseltmeden enflasyonla mücadeleye devam etme imkanı tanıdığını vurguladı.

2024 yılı Akademik alım izinleri belirlendi 2024 yılı Akademik alım izinleri belirlendi

Güncel Kredi Faiz Oranları

Yapılan son açıklamalara göre, taşıt ve ihtiyaç kredisi faiz oranları yıllık bazda yaklaşık %50 seviyesinde, aylık bazda ise %3 ile %4.24 arasında değişkenlik gösteriyor. Konut kredisi faiz oranları %2.80 ile %4 arasında, ticari kredilerde ise aylık faiz oranları %3.75 ila %4.35 seviyesi arasında yer alıyor.

Bankaların Kredi Politikaları

Bankaların kredi verme kapasitelerindeki bu daralmanın, piyasada enflasyonist baskıların azaltılması amacını taşıdığını belirten Bayram, "Bankalar, ticari ve ihtiyaç kredilerinde belirlenen sınırın üzerine çıktıklarında, daha fazla zorunlu karşılık ayırmak durumunda kalacaklar. Bu durum, bankaların kredi verme iştahının azalmasına yol açacak" dedi.