Türkiye'de konutlarda turizm amaçlı kiralama düzenlemesi TBMM gündemine taşınıyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in açıklamalarına göre, bu düzenleme haftaya Meclis'e sunulacak. Yasa teklifi, konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor ve dikkat çeken bazı kısıtlamalar içeriyor.

Bu düzenlemeye göre, aynı konut bir yıl içinde dört defadan fazla kiraya verilemeyecek. Bu sınıra uymayanlar için izinler iptal edilecek ve ceza uygulanacak. Ayrıca, bir kira sözleşmesi ilk başladığı tarihten itibaren bir yıl içerisinde aynı konutun dört defadan fazla kiraya verilmesi durumunda da idari ceza kesilecek.

MEB, Eğitim fakültesi dekanlarıyla buluşuyor! MEB, Eğitim fakültesi dekanlarıyla buluşuyor!

Konut kiralamalarıyla ilgili izin belgeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilecek, ve bu izin belgelerinin yenilenmesi ve niteliğinin belirlenmesi de bakanlık tarafından yapılacak. İzin belgesi almak için kat malikleri, birden fazla bağımsız bölümün yer aldığı yapılarda oybirliği ile karar almalıdır.

Düzenleme aynı zamanda turizm paylarının ödenmesine ilişkin de çeşitli yaptırımlar içeriyor. İzin belgesi olmadan konut kiralaması yapılması, eksik veya yanıltıcı bilgi verilmesi veya istenilen bilgi ve belgelerin zamanında sunulmaması durumlarında ceza uygulanacak.

Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın döner sermaye işletmesi olan DÖSİMM'in sermayesi 1.5 milyar TL'ye yükseltilecek, ve bu miktar Cumhurbaşkanı tarafından 2 milyar TL'ye kadar artırılabilecek.

Düzenlemenin yanı sıra, emeklilere 5 bin TL ikramiye ödenmesine dair düzenleme de yasa teklifine bir önerge ile ekleniyor. Bu düzenlemelerin Türkiye'nin turizm ve konut kiralaması sektörlerine önemli etkileri olması bekleniyor.