Türkiye genelinde konut satışları, Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,3 artarak 93 bin 902 oldu. Bu artış, Temmuz 2023'ten bu yana ilk yıllık artışı temsil ederken, aynı zamanda Mayıs 2022'den bu yana en hızlı artış olarak kaydedildi.

Bakan Şimşek, Merkez Bankası'nın brüt rezervinin arttığını açıkladı Bakan Şimşek, Merkez Bankası'nın brüt rezervinin arttığını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Şubat ayında gerçekleşen konut satışlarında, İstanbul en yüksek paya sahip oldu. İstanbul'da 16 bin 344 konut satışı yapıldı ve bu satışlar yüzde 17,4'lük bir artışı temsil etti. İstanbul'u, sırasıyla Ankara ve İzmir izledi.

Öte yandan, ipotekli konut satışlarındaki düşüş dikkat çekiciydi. Şubat ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49,1 azalarak 8 bin 827'ye geriledi. Toplam konut satışları içindeki ipotekli satışların payı yüzde 9,4 olarak kaydedildi. Ocak-Şubat döneminde ise ipotekli konut satışları yüzde 56,1 azalışla 14 bin 742 oldu.

İlk el konut satışları ise önemli bir artış gösterdi. Şubat ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,8 artarak 28 bin 594 oldu. İlk el konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 30,5 olarak gerçekleşti.

İkinci el konut satışları da artış gösterdi ancak daha ılımlı bir şekilde. Şubat ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,5 artarak 65 bin 308'e yükseldi. Toplam konut satışları içindeki ikinci el konut satışının payı yüzde 69,5 oldu.

Yabancılara yapılan konut satışları ise Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44,9 azalarak bin 846'ya geriledi. İstanbul, yabancılara yapılan konut satışlarında önde gelen şehirler arasında yer aldı, onu Antalya ve Mersin izledi. Rusya Federasyonu vatandaşları, Türkiye'den en fazla konut alan ülke oldu.