Okul müdürü ve yardımcısını darp eden 2 şüpheli tutuklandı Okul müdürü ve yardımcısını darp eden 2 şüpheli tutuklandı

Türkiye'de turizm amaçlı konut kiralamalarına dair önemli bir düzenleme yapıldı. 'Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni kanuna göre, 100 günden az süreyi kapsayan konut kiralamaları artık 'Turizm Amaçlı Konut Kiralaması' olarak tanımlanacak. Bu tür kiralamalar için, kiralama sözleşmesi yapmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi almak zorunlu hale getirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, izin belgesi verme işlemini valilikler aracılığıyla da gerçekleştirebilecek. Turizm amaçlı kiralanan konutların girişlerine, Bakanlık tarafından belirlenen niteliklere sahip plaketler asılacak. İzin belgesi ve plaket ücretleri ise Bakanlık tarafından belirlenecek. Eğer turizm amaçlı kiralanacak konut, bir binanın dairesi ise, izin belgesi alınabilmesi için aynı binadaki tüm kat maliklerinin oy birliği ile alınacak onayının Bakanlığa sunulması gerekecek.

Kanun, izin belgesi sahibinden kiralanan konutların üçüncü kişilere kiralanmasını veya kendi adına mesken olarak kullanılmak amacıyla kiralanan konutların turizm amaçlı olarak üçüncü kişilere kiralanmasını yasaklıyor. Ancak, tüzel kişiler, turizm amaçlı kiraladıkları konutu kendi personeline kullandırabilecek.

Ayrıca, izin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralamaları yapanlara idari para cezaları uygulanacak ve izin belgesi alabilmeleri için belirli bir süre verilecektir. İzin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler de aynı şekilde cezai yaptırımlara tabi tutulacaklar.

Ayrıca, izin belgesi olmadan kiralanan konutların tanıtımını ve elektronik ticaretini sağlayan platformlar, bu ilanları 24 saat içinde kaldırmakla yükümlü olacaklar; aksi takdirde cezai yaptırımla karşı karşıya kalacaklar.