İstanbul'da 1,5 milyon riskli yapıdan 600 bininin acil dönüşüme ihtiyacı olduğu belirlendi. Kentsel dönüşüm için başlatılan "Yarısı Bizden" kampanyasına 1 milyon 255 bin kişi başvurdu. Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan 1,5 milyon liralık destek paketiyle ilgili ayrıntılar netleşti.

Konutta 700 bin lirası hibe, 700 bini kredili olmak üzere toplam 1,5 milyon lira destek sağlanacak. Ödemeler 2 yıl sonra başlayacak, ilk 12 taksit faizsiz olacak ve geri ödeme süresi 10 yıl olarak belirlendi. İstanbul'daki kentsel dönüşüm uygulamaları için yapım yardımı kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Karara göre, hak sahiplerine bir konut için 700 bin liraya kadar hibe ve 700 bin liraya kadar kredi, bir iş yeri için 350 bin liraya kadar hibe ve 350 bin liraya kadar kredi verilebilecek. Ayrıca hak sahipleri, satış veya 6306 Sayılı Kanun kapsamında yapılacak pay satışıyla edindikleri taşınmazlar için hibe ve kredi kullanabilecekler.

Faydalanamayacaklar ve Kiracılara Destek

Riskli yapının bulunduğu parsellerde 1 Nisan 2023'ten önce yeni yapıya ait ruhsat düzenlenmişse yapım için yardımdan faydalanılamayacak. Kooperatif üyeleri için farklı kriterler uygulanacak.

İnşaat yapımı için verilecek hibenin yanı sıra, tahliye için bağımsız bölümde ikamet eden maliklere, kiracılara ve sınırlı ayni hak sahiplerine bağımsız bölüm başına bir kereye mahsus ve karşılıksız 100 bin lira tahliye desteği sağlanacak.

Et ve Süt Sektörü Alarm Veriyor! İhracat Kısıtlamaları Üretimi Tehlikeye Atabilir Et ve Süt Sektörü Alarm Veriyor! İhracat Kısıtlamaları Üretimi Tehlikeye Atabilir

Geri Ödemeler ve Kredi Şartları

Kredi geri ödemeleri, geri ödemesiz dönemden sonra ilk aydan itibaren başlayacak ve en fazla 120 ayda tamamlanacak. Geri ödemeler faizsiz olacak ve geri ödemesiz dönem sonunda ilk taksit ödemesinden önce başlangıç güncellemesi yapılacak.

Kredi başvurularında gelir ve kredi puanı durumlarına bakılmayacak. Hibe taahhütnamesi ve kredi sözleşmesi, İstanbul Dönüşüm Kampanyası Finansmanı bütçesi doğrultusunda 31 Aralık 2026 tarihine kadar yapılabilecek.

Takip ve İşleyiş

Kredi geri ödemeleri Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından takip edilecek ve gecikmelerde borçlu kişilere ihtar gönderilerek süre tanınacak.