Otomotiv sektöründe sıfır kilometre araçların bulunamaması ve yüksek enflasyon, ikinci el otomobil fiyatlarının uçmasına sebep oldu. Otomotiv veri ve analiz şirketi Cardata tarafından yapılan bir araştırmaya göre, son bir yılda ikinci el araçların fiyatları büyük bir artış gösterdi.

Aziz Yıldırım Fenerbahçe Başkan Adayı Oldu! Ali Koç ile 2018'den Sonra Tekrar Karşı Karşıya Geliyor Aziz Yıldırım Fenerbahçe Başkan Adayı Oldu! Ali Koç ile 2018'den Sonra Tekrar Karşı Karşıya Geliyor

Türkiye genelinde en çok satılan ikinci el araçların fiyatı, Mayıs 2022 ile Mayıs 2023 arasında ortalama olarak %83 artış gösterdi. 2022'nin mayıs ayında ortalama ikinci el fiyatı 411 bin TL iken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 754 bin TL'ye yükseldi. Özellikle C segmenti araçlarda fiyat artışı daha da hızlı oldu. Son bir yılda C segmenti otomobillerin fiyatları %89 oranında yükseldi. Mayıs 2022'de ortalama 303 bin TL olan C segmenti ikinci el otomobil fiyatları, Mayıs 2023'te yıllık bazda 572 bin TL'ye çıktı. İkinci el araç piyasasında sedan otomobillerin talep gördüğü gözlemlendi, ancak sıfır kilometre araçlarda SUV'ların payı sedan otomobilleri geride bıraktı.

Özellikle bazı C segmenti sedan otomobillerin fiyatlarında son bir yılda %110'un üzerinde bir artış yaşandığı belirlendi.

Cardata CEO'su Hüsamettin Yalçın konuyla ilgili olarak, "Fiyatlarda düşüş beklenmiyor. İkinci el otomobil piyasasında talep hala çok yüksek. Çünkü ikinci el araç piyasasında satın alınabilecek otomobil sayısı belli. Kurun artışına paralel olarak fiyatlar da artmaya devam edecektir" dedi.

Yüksek enflasyon ve sıfır araçların bulunamaması, Türkiye'de ikinci el otomobil fiyatlarının rekor seviyelere çıkmasına yol açarken, piyasada fiyatların düşmesi beklentisi ise pek yok.