Kelek Karpuz Ve Kavun Ayıplı Ürün Kapsamına Alınıyor Kelek Karpuz Ve Kavun Ayıplı Ürün Kapsamına Alınıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 Finansman Programı'nı kamuoyu ile paylaştı. Programa göre, 2024 yılında yaklaşık 1 trilyon 166,3 milyar lirası anapara ve 1 trilyon 46,9 milyar lirası faiz olmak üzere toplam 2 trilyon 213,2 milyar lira tutarında bir borç servisi gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu borç servisinin 1 trilyon 565,2 milyar lirasının iç borç, 648 milyar lirasının ise dış borç servisi olarak gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Finansman programı, Orta Vadeli Program ve Merkezi Yönetim Bütçesi öngörülerine dayanarak hazırlandı. Nakit iç borçlanmanın ortalama vadesi, geçen yıl 70 ayken, bu yılın ocak-ekim döneminde ortalama 65 ay olarak gerçekleşti. Türk lirası cinsi iç borçlanmanın ortalama maliyeti de yüzde 18 seviyesine yükseldi.

Programa göre, gelecek yıl 2 trilyon 213,2 milyar lira tutarında borç servisi gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bu servisin 1 trilyon 565,2 milyar lirasının iç borç, 648 milyar lirasının ise dış borç servisi olarak gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Türk lirası cinsi sabit kuponlu "gösterge tahviller"in ihracına piyasa koşulları çerçevesinde düzenli olarak devam edilmesi, Türk lirası cinsi kira sertifikalarının ihracının 2024'te de devam edilmesi öngörülüyor. Ayrıca, uluslararası sermaye piyasalarından finansman sağlamak amacıyla çeşitli vadelerde konvansiyonel tahviller, kira sertifikaları, yeşil tahviller, sosyal tahviller ve sürdürülebilir tahviller ihraç edilebilecek.