Fransa'da son dönemlerde, hastane randevu sistemleri üzerinde yaşanan yoğunluk ve randevulara gelinmemesi büyük bir problem haline gelmişti. Sağlık Bakanlığı, vatandaşların randevu alıp hastaneye gelmemesi nedeniyle diğer hastaların mağdur olduğunu ve bu durumun sağlık hizmetlerinin verimliliğini düşürdüğünü belirtti. Yapılan açıklamalarda, yılda 20 milyon kişinin randevu aldığı ancak bunların bir kısmının randevularına gelmediği vurgulandı.

Türkiye'de Durum ve Olası Yaptırımlar

Türkiye'de de benzer şekilde hastane randevularına gitmeme sorunu yaşanmakta ve bu durum sık sık Sağlık Bakanlığı tarafından gündeme getiriliyor. Ülkemizde şu anda uygulanan yaptırım, gidilmeyen randevu sonrasında aynı bölümden 15 gün süreyle yeni randevu alınamaması şeklinde. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamalarda, gidilmeyen randevular için yeni düzenlemelerin gelebileceğini belirtmesi, Türkiye'de de benzer bir para cezası uygulamasının gündeme gelebileceği ihtimalini akıllara getirdi.

MEB, Eğitim fakültesi dekanlarıyla buluşuyor! MEB, Eğitim fakültesi dekanlarıyla buluşuyor!

Vatandaşlardan Tepkiler ve Beklentiler

Bu yeni uygulamalar, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişiminde önemli bir dönüm noktası olabilir. Fransa'daki "Tavşan Vergisi" uygulaması, diğer ülkeler için bir örnek teşkil edebilir mi sorusu ise henüz cevapsız. Öte yandan, vatandaşların bu tür yaptırımlara nasıl tepki vereceği ve sistemin daha adil ve verimli hale gelip gelmeyeceği merak konusu. Bu ve benzeri uygulamaların, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırma ve randevu sistemlerindeki aksamaları azaltma yönünde önemli adımlar olabileceği düşünülüyor.