Uzmanlar, Afrika üzerinden gelen çöl sıcaklarının hafta sonu pik seviyelere ulaşacağı konusunda uyarılarda bulundu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, hava sıcaklıklarının yüksek değerlere çıkacağını belirterek İstanbul'da 37-38, Ankara'da 39-40, İzmir'de 42, Aydın, Şanlıurfa ve Mardin'de 45 derecelere kadar çıkabileceğini ifade etti. 

O ilde 4 gün eylem ve gösteriler yasaklandı O ilde 4 gün eylem ve gösteriler yasaklandı

Termometrelerde daha yüksek dereceler görülebileceğine dikkat çeken Tek, güneşin altında kalmanın önlenmesi gerektiğini ve su tüketiminin artırılması gerektiğini söyledi.

Adil Tek ayrıca, son yıllarda dünya genelinde sıcaklıkların arttığını ve iklim değişikliğinin etkisinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Artan sera gazı salınımının dünya atmosferini ısıttığını belirten Tek, aşırı sıcak havalarda proteinli yiyeceklerden kaçınılması ve alkol tüketiminin azaltılması gerektiğini ifade etti. Orman yangınlarına karşı da dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Tek, kuraklık nedeniyle ormanların kuru hale geldiğini ve yangın riskinin yüksek olduğunu belirtti.

Meteoroloji mühendisi Güven Özdemir ise aşırı sıcakların 15 Ağustos'a kadar süreceğini ve Afrika üzerinden gelen çöl sıcaklarının etkili olduğunu söyledi. Özdemir, fosil yakıtların kullanılmasının artan ısı adaları ve sera etkisi nedeniyle gelecek yıllarda sıcaklıkların artışına yol açacağını ifade etti. Kuraklık konusunda da uyarılarda bulunan Özdemir, su tasarrufunun önemine dikkat çekti ve yaşlı ve çocukların sıcak saatlerde dışarı çıkmaması gerektiğini söyledi.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi