2016 yılında dönemin Başbakanı okulların tamamının tam gün eğitime geçeceğini, bunun da 2019 yılı sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Hedeflenen seviyeye ulaşılamasa  da  birçok okulun tam gün eğitim sistemine geçtiğini görüyoruz. 

Sabahları çok erken saatlerde, karanlıkta okula giden çocuklar tam gün eğitime geçişte önemli bir benden olmuştu. Aynı şekilde ikili eğitimin öğleden sonraki öğrencileri ise akşam geç saatlerde okuldan çıkıyor, bu da başta güvenlik olmak üzere birçok soruna yol açıyordu. Tam gün eğitimle birlikte cocuklar, uykularını tam alabilecek, kahvaltılarını tam olarak yapabileceklerdi. Okulların 8.30 saatlerinde başlaması bunların yapılabilmesine imkan sağladı. Bunun yaninda derslerin 14.30-15.30 saatlerinde bitiyor olması da ailelerin  güvenlik endişelerini giderdi.

Ancak gelin görün ki tam gün eğitim sistemi ile birlikte yeni bir sorunumuz ortaya çıktı. Okullarımızda zaten var olan sağlıksız beslenme sorunu, tam gün eğitimle birlikte daha ileri boyutlara taşındı. Özellikle çalışan ebeveynler ve toplum kültürümüzde yer alan kahvaltının giderek unutulmaya başlaması, sağlıksız beslenme sorununu çok büyük boyutlara başladı. Sağlık Bakanlığı  obezite ile mücadele başlatmıştı ama görünen o ki tam gün eğitim obezite sorununu daha da artıracak.

Okullarımızın büyük bir çoğunluğu, öğle aralarında sıcak bir yemek verebilecek imkanlardan çok uzak. Tamamına yakınında bir yemek salonu olmadığı gibi, kantinler de sıcak yemek verecek imkan ve ortamlardan çok uzak. Her ne kadar Bakanlık, kantinlerde sağlıklı besinler satılması için kararlar alsa da çocukların abur cuburları tercih ettikleri bir gerçek. Fahiş fiyatlarla kantin kiralayan, bakkalın 1 yılda ödediği vergi ve kirayı 1 ayda ödeyen kantincilerin, para kazanabilmek için sattıkları ürünler de bazen sağlıksız olabiliyor. Kantinlerin büyük çoğunluğunda en besleyici ürün simit veya tost. 

ÇÖZÜM NEDİR?

Sağlıksiz beslenme sorunundan dolayı tam gün eğitimden vazgeçilsin demiyoruz. Ancak devletimiz, öğrencilere ücretsiz sıcak yemek verene, okullarımızda sıcak yemek yenebilecek salonlar yapılana kadar, ÖĞLE ARASIZ TAM GÜN uygulamasına geçilmelidir. Aksi takdirde çocuklarımız öğle aralarında abur cuburlarla,sağlıksız besinlerle karınlarını doyuracak, SAĞLIKSIZ GELECEK NESİLLER ortaya çıkacaktır.

Hüseyin Okur