İstanbul’un Sarıyer ilçesinde proje kapsamında önemli bir okul olan Behçet kemal Çağlar Anadolu Lisesi’nde okul müdürü krizi yaşanıyor. Eğitim Öğretim yılı başında bakanlık tarafından proje okulu olarak belirlenen okulda Eğitim Bir Sen’in seçtirdiği okul müdürünün uygulamaları öğretmenleri isyan ettirdi.

Türk Eğitim-Sen’li Müdürü Göreve Başlatmadılar

Eylül ayında Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi’ne önce Türk Eğitim Sen üyesi olan ve ilçede başarılı şekilde okul müdürü görevini yürüten Sevcenur Ö.’nın atanmasıyla olaylar başladı. Eğitim Bir Sen 6 Nolu şubenin devreye girip bakanlığa baskı yapmasıyla Türk Eğitim Senli müdürün kararnamesi kendisine tebliğ edilmedi ve göreve başlanması engellendi. Daha sonra Eğitim Bir Sen 6 Nolu şube başkanı İdris Ş.’nin yakını olan Dursun B.’nın kararnamesi sendika girişimiyle jet hızıyla çıkartılarak göreve başlanması sağlandı.

Okul Müdüründen Örnek Uygulamalar…

Öğretmenlere tepeden bakan, göreve başladıktan sonra 1 ay boyunca öğretmenler odasına hiç çıkmayan, koridorlarda rastladığı öğretmenlere ‘Senin adın ne, kaç senedir bu okuldasın, bu okulun kadrosunu değiştireceğim’ gibi tehditkar bir dil kullanan okul müdürü öğretmenleri isyan ettirdi.

Son 9 yılda 8 okul 6 ilçe değiştiren okul müdürünün uygulamaları okuldaki barış ve huzur ortamını bozarak ilçenin bu güzide okulunun prestijini ciddi şekilde bozduğu iddia ediliyor. Okuldaki öğretmenlere kendisini kabul ettiremeyen okul müdürü, okuldaki tüm sınıflara gözetleme penceresi açarak, odasına kurduğu kamera sisteminin karşısına öğretmenleri oturtup adeta sorgulayarak otorite kurmaya çalıştı.

Okul müdürü hakkında önemli bir iddia da parasal konularla ilgii… Okul müdürünün göreve başlar başlamaz kendisi ile aynı soyadını taşıyan aile şirketinden okulun tüm kapı ve pencerelerinin kilitlerini yenilettiği, 10.000 lira civarında okul parasının değerinin üstünde kilitlere harcadığı iddia ediliyor,

Nasrettin Hoca’nın Fıkrasındaki Gibi Okula Uğradı

Mesai saatlerine uymayan, pazartesi günleri hariç diğer günler okula saat 10.30-11.00 gibi gelip: ‘sabahları benim işim var, sendika arkamda kimse bana bir şey yapamaz‘ gibi söylemlerle ve 5 ay boyunca sürekli okula geç gelerek ve girmediği derslerin ücretini alarak öğretmenlerin tepkisini çekti.

Okul müdürünün okulda kurduğu kamera sistemini okulun güvenliğini sağlamak için değil; öğretmenleri gözetlemek ve öğretmenlerin üzerlerinde baskı aracı kurmak amacıyla kullandığı iddia ediliyor. Öğretmenler kurulunda ‘Odamdaki kameradan hepinizi zumlayarak bakıyorum, kimin kiminle konuştuğuna bakıyorum gözüm üzerinizde.’ Diyerek tehdit dilini sürdürdüğü belirtiliyor.

Okul müdürünün öğretmenler kurulunda sürekli kendisinin konuştuğu, öğretmenlere söz hakkı vermediği, söz verse bile sözünü keserek öğretmenleri rencide ettiği de iddialar asında. Öğretmenler kurulu tutanaklarını öğretmenlerin değerlendirmesine sunmadığı, imzalatmadığı belirtilen okul müdürünün öğretmenlerle sağlıklı diyalog kuramadığı belirtiliyor. Yaşanan olaylara isyan eden öğretmenlerin şikayetçi oldukları, hazırlanan müfettiş raporlarında tüm iddiaların sübut bulduğu ve bu konuların soruşturma raporuna yansıdığı belirtiliyor. Soruşturma raporunda, okul müdürlüğünden alınarak öğretmen olarak atamasının yapılması ve gerekli disiplin cezasına çarptırılması teklif edilen okul müdürünün halen görevde olduğu ve Eğitim Bir Sen 6 Nolu şube başkanı İdris Ş.’nin Milli Eğitim Disiplin Kurulu’na baskıları sonucu cezalarının uygulanmayacağı, okul müdürlüğüne devam edeceği belirtiliyor.

Yaşanan tüm bu olaylarda, haksız bir şekilde sürekli okul müdürünü savunan Eğitim Bir Sen 6 Nolu şubeyi sorumlu tutan Behçet Kemal Çağlar Anadolu Lisesi öğretmenleri çareyi toplu bir şekilde Eğitim Bir Sen’den istifa etmekte buldular.

11 öğretmenin aynı anda Eğitim-Bir-Sen’den istifa etmesi karşısında küplere binen okul müdürünün öğretmenlere soruşturma açtığı ifade ediliyor.

Bakanlığın Olaya El Atması Bekleniyor

Yaşanan olaylardan sonra okulda barış ve huzur ortamının kalmadığı, okul müdürü hakkında müfettiş raporları uygulanmadığı için öğretmenlerin tedirgin olduğu, okul müdürünün intikam almak gayesiyle 10’dan fazla öğretmene soruşturma açtığı belirtiliyor. Öğretmen ve velilerin, Bakanlığın bir an önce meseleye el atmasını, Bakanlık müfettişlerinin okula gelerek yaşanan huzursuzluğa son vermesini, uygulatılmayan müfettiş raporlarının uygulanarak adaletin yerini bulmasını bekledikleri belirtiliyor.

Proje Okuluna Atamalarda Liyakat Sorunu

Sarıyer Behçet Kemal Çağlar Lisesi özelinde yaşanan sorunda, eğitim camiasının önemli bir sorunu gün yüzüne çıkmış oluyor. Sarıyer’deki diğer proje okulu olan Ali Akkanat Anadolu Lisesi’nde de benzer sorunların yaşandığı, 100 den fazla öğrenci velisinin okul müdürünün yaklaşımlarından rahatsız olarak çocuklarını bu okuldan alarak başka okullara gönderdikleri belirtiliyor.

Bakanlığın, proje okullarına atamalarda sadece Eğitim Bir Sen üyesi olmak gibi referansla değil, liyakati esas almasının sorunların çözümünde etkili olacağı değerlendirilmektedir.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, sürekli öğretmen odaklı, gönül odaklı, kalbe dokunan bir eğitim politikasına vurgu yapmasını anlayamayan ya da anlamamakta ısrar eden eğitim yöneticilerine bir çare bulması tüm eğitim camiasının dileği…