Devlet memurları usulüne uygun şekilde memuriyetten istifa edebilecekleri gibi, bazı hallerde ise istifa etmek isteyip istemediklerine bakılmaksızın istifa etmiş (müstafi) sayılabilmektedirler.

Memurun istifa etmesi ile müstafi sayılması halleri arasında, doğurdukları sonuçlar bakımından bazı farklılıklar söz konusudur.

İstifa etmek

Devlet memurları, kurumlarına yazılı müracaatta bulunmak suretiyle istifa etme (memuriyetten çekilme) istediğinde bulunabilirler.

İstifa etme isteği kabul edilen memur, görevini bırakabilir. Ancak, istifa etme isteği kabul edilmezse;

-Memur, istifa isteği kabul edilinceye kadar ya da yerine atanacak kişi gelinceye kadar görevine devam eder.

-İstifa isteğinin kabul edilmemesi ya da yerine birisinin göreve başlamaması halinin bir aydan fazla sürmesi halinde, memur üstüne haber vererek görevini bırakabilir.

-İstifa isteğinin olağanüstü biz mazerete dayanması durumunda, memur amirlerine haber vererek bir ay beklemeden de görevi bırakabilir.

-Memur devir ve teslimle yükümlü ise, bu işlemlerini tamamladıktan sonra görevini bırakabilir.

-Memur olağanüstü hal, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerde çalışmakta ise, istifa isteği kabul edildiğinde veya yerine atanacaklar gelip işe başladığında görevini bırakabilir.

Devlet memuriyetinden, yukarıda sayılan şekillerde istifa ederek ayrılanların, 6 ay geçtikten sonra yeniden memuriyete girebilirler. Usulüne uygun olarak istifa etmeyenler ise memuriyete yeniden girmek için daha uzun süre beklemek zorunda kalmakta ve bazı hallerde ise bir daha memuriyete girememe durumu ile karşılaşabilmektedirler.

Müstafi sayılmak (istifa etmiş sayılmak)

“Müstafi sayılma” olarak da bilinen “çekilmiş sayılma” halleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda sayılmış olup, müstafi sayılma hali memurun memuriyetle olan ilişkisinin kesilmesi sonucunu doğurmaktadır.

Müstafi sayılma hali, memurun istifa etme yönündeki bir talebinin varlığı aranmadan, memurun istifa etmiş sayılmasıdır. 657 sayılı Kanun hükümlerine göre, örneğin;

*İzinsiz veya kurumu tarafından kabul edilebilecek bir mazereti olmaksızın, göreve kesintisiz şekilde 10 gün gitmeyen memur müstafi sayılır.

*Belli bir mazerete istinaden aylıksız izin kullanırken söz konusu mazeret ortadan kalktığı halde 10 gün içinde göreve dönmeyen memur müstafi sayılır.

*Çeşitli sebeplerle aylıksız izin kullanan ve aylıksız izin süresi bitiminde göreve dönmeyen memur müstafi sayılır.

*Başka yerdeki bir göreve naklen atanma emrini tebellüğ tarihinden itibaren 15 gün içinde o yere hareket edip belli yol süresini izleyen iş gününde görevine başlamadığı için kendisine tanınan aylıksız 10 günlük süre sonunda belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın yeni görevine başlamayan memur müstafi sayılır.

*Mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere, kurumlarınca açılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı göstererek ya da dış burslara dayanılarak (şahsen özel burs sağlayanlar dahil) yurt dışına gitmesine izin verildiği halde izin süresi sonunda görevine dönmeyen memur müstafi sayılır.

Müstafi sayılanların (istifa etmiş sayılanların) yeniden memuriyete girebilmek için en az 1 yıl beklemeleri gerekmekte olup, müstafi sayılma haline göre bekleme süresinin en az 3 yıl olması ya da memuriyete bir daha girememe durumu da ortaya çıkabilmektedir.