Devlet memurluğuna ilk defa veya yeniden atananlar ile kurumiçinde ya da kurumlararasında yer değiştirme suretiyle atananlar hakkında mehil müddeti (belli bir süre içinde göreve başlama) uygulaması söz konusudur.

Atama işleminin ilgili kişiye tebliğ edildiği (ya da tebliğ edilmiş sayıldığı) tarihi izleyen günden başlamak üzere, göreve başlanması gereken son gün mesai saati bitimine kadar olan süreye, “mehil müddeti” denilmektedir.

Mehil müddetinin ne kadar olacağı, atama yapılan yerin aynı yerde veya başka yerde olma durumuna göre değişmektedir.

Mehil süresi ne kadardır?

Devlet memuriyetine ait bir göreve, ilk defa veya yeniden ya da yer değiştirme suretiyle (naklen) atamalarda;

*Aynı yerdeki (ikamet mahallindeki) bir göreve atananlar için mehil müddeti, atama emrinin kendilerine tebliğ edildiği günü izleyen iş günü mesai bitimi sonuna kadardır.

*Başka yerdeki (ikamet mahalli dışındaki) bir göreve atananlar için mehil müddeti, atama emrinin kendilerine tebliğ edildiği günü izleyen 15 gün ve takip eden belli yol süresini izleyen iş günü mesai bitimine kadardır.

Öte yanan, memurun geçici görevle bulunduğu yere asaleten atandığı durumlarda, geçici görev hali dikkate alınmadan mehil müddeti uygulaması yapılır.

Mehil süresi ne zaman başlar?

-İlk defa, yeniden veya naklen atananların mehil süresi, atama emrinin kendilerine tebliğ edildiği (veya tebliğ edilmiş sayıldığı) günü izleyen iş günü başlar.

-Yasal izin kullanırken ya da geçici bir görevde bulunurken başka bir göreve atanan memurların mehil süresi, izin veya geçici görevin bittiği tarihten itibaren başlar.

-Yerlerine gelenlere hesap devri yapmak zorunda olan sayman ve sayman mutemetleri başka bir göreve atandıklarında, mehil müddeti süresi, yapılacak devrin bitiminden itibaren başlar.

-Başka bir göreve atanan ancak eski görevine devam etmesi kurumlarınca yazılı olarak bildirilenlerin mehil müddeti süresi, yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumları tarafından tebliğ edilmesinden veya yerlerine atananların gelmesinden itibaren başlar.

Mehil müddetinde hangi haklardan yararlanılamıyor?

Mehil müddeti süresince bazı haklardan yararlanılamaz.

**İlk defa veya yeniden memuriyete atananlara, mehil müddeti olarak kullandıkları süreler için herhangi bir ücret ödenmez ve bu süreler hizmetlerinden sayılmaz.

**Kurum içi veya kurumlararası naklen atananlara, mehil müddeti olarak kullandıkları süreler için ek ve ilave özel hizmet tazminatı ödenmez. (Teknik personele görev bölgeleri itibariyle ödenen ek tazminat, açık alan tazminatı ve büyük proje tazminatı ile sağlık personeline görev bölgeleri itibariyle ödenen ek tazminat ve yerleşim merkezlerine uzak yerlerde görev yapanlara ilave tazminat)

Mehil süresine uyulmaması hali

Mehil üresi içinde görevine başlamayanlar hakkında bazı yaptırımlar söz konusudur.

*İlk defa veya yeniden memuriyete atananlar, belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın mehil süresi içinde göreve başlamadıklarında atamaları iptal edilir. Belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepleri olanların göreve başlamama hali 2 ayı aştığında atamaları iptal edilir. Atamaları bu şekilde iptal edilenler 1 yıl süreyle memuriyete alınmazlar.

*Yer değiştirme suretiyle (naklen) başka yerdeki bir göreve atananlar, mehil süresi içinde yeni görevlerine başlamadıklarında, yeni görevlerine başlaması için kendilerine ücretsiz 10 günlük bir süre daha tanınabilir. Belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın bu süre sonuna kadar yeni görevine başlamayanlar memuriyetten çekilmiş sayılır. Olağan dönemlerde memuriyetten çekilmiş sayılanlar 1 yıl geçmeden yeniden memuriyete alınmazken,  olağanüstü hal dönemlerinde çekilmiş sayılanlar ise bir daha memuriyete alınmazlar.