Sofraların vazgeçilmez ürünlerinden ekmek her gün milyonlarca kişi tarafından tüketilmektedir.

Türkiye’de Koronavirüse karşı karantina önlemlerinin alınmasıyla birlikte bazı vatandaşlar ekmeklerini evde hazırlamaya başladı.

Dışarıya güvenmeyen ve evlerinde ekmek yapmak isteyen kişiler az malzeme ve hızlı bir tarifle ekmeklerini hazırlayabilir.

Evde Ekmek Yapımı İçin Gereken Malzemeler

- 2 kaşık kuru maya

- 1 kaşık toz şeker

- 1,5-2 su bardağı ılık su (350 ml)

- 4 bardak un (500 g)

- 2 tatlı kaşığı tuz

- Üzeri için, yoğurt

Evde Ekmek Tarifi

Öncelikle bir kabın içine kuru maya koyun. Mayanın çözülebilmesi için kabın içerisine ılık su ve şeker katarak karıştırın. Kuru mayanın çözülmesi 10 dakika kadar sürecektir. Mayanız çözüldükten sonra yoğurma kabının içerisine un koyun ve üzerine tuz ekleyin. Ortası havuz şeklinde açılan unun orta tarafında başka bir kapta çözülmüş maya, su ve şekeri karıştırın ve yoğurmaya başlayın.

Elleriyle yoğurmak istemeyen kişiler spatula kullanabilir. Yoğurma işleminin ardından hamurun üzerini kapatın ve bir bez ile sararak 40 dakika kadar sıcak bir ortamda mayalanması için bekletin. Bekleyen hamur daha da şiştikten sonra hamuru, unlu bir tezgaha koyun ve tekrardan yoğurarak toplayın.

Toparlanan hamuru ucu sıcak bir bıçak ile 8 eşit parçaya bölün. Ayırdığınız parçaları tezgaha yapışmaması için unlayın. Şekil verdiğiniz hamurları pişirme kağıdı serilmiş bir tepsisine koyun, üzerine nemli bir bez örtün ve mayanın oluşması için en az 15 dakika bekleyin.

Burada nemli bez kullanmanız gerekmektedir. Tepsideki mayalanmış hamurların üzerine fırça ile yoğurt sürün. Bunu yaparsanız ekmeğinizin üzeri kızaracaktır. Son adımda ise hamurlarınızın üzerine bıçak yardımıyla çizik atın ve daha sonra en az 230 derece sıcaklıktaki fırına koyun. 20 ila 25 dakika pişirdikten sonra ekmeğiniz kızardığında fırından alın.