Konut kredisi faiz oranları sert şekilde düşüyor. Temmuz ayında yüzde 2’leri aşan konut kredisi faizleri 3.5 ay gibi kısa bir sürede yüzde 1’in altına çekildi. Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank’ın başlattığı kredi kampanyasına özel bankalar da dahil oldu. Merkez Bankası’nın faizleri kademeli olarak düşürmesi bankaların elini rahatlattı. Temmuz ayında yüzde 24 olan politika faizi 3 toplantıda 10 puan gerileyerek yüzde 14’e çekildi. Bankalar Merkez Bankası’nın hamlelerinin ardından faiz indirimlerine hız verdi. Öyle ki özel bankalar kamu bankalarını geride bırakmayı başardı. Katılım bankaları da kar marjlarını düşürme kararı alarak sürce pozitif destek verdi. 26 Kasım itibarıyla katılım bankaları dahil olmak üzere 9 banka yüzde 1’in altına çekildi. İhtiyaç ve taşıt kredisi faiz oranlarında da sert çekilmeler görülüyor. Özellikle İNG Türkiye ve QNB Finansbank ihtiyaç kredisi faizini oldukça cazip bir noktaya çekti. İşte 26 Kasım güncel kredi faiz oranları…

MERKEZ BANKASI 3 AYDA 10 PUAN İNDİRİME GİTTİ

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal göreve gelir gelmez etkisini gösterdi. Eski Başkan Murat Çetinkaya faizlerin düşürülmesine yanaşmazken, sebebi döviz kurunu kontrol altında tutmak olarak gösteriyordu. Görevden alınan Çetinkaya’nın ardından koltuğa gelen Uysal ilk toplantıda 4,25 puan indirim kararı verdi.

Bu kararın ardından yüzde 24 olan faiz uzun bir aranın ardından yüzde 20 bandının altına geriledi. Beklenen olmadı, dolar kuru sabit kaldı. Piyasalardaki düzelme ve hareketlenme kamu bankalarının 0,99 konut kredisi kampanyası ile giderek arttı. Merkez’in hamlesine temkinli bakan özel bankalar bir süre bekledi.

Uysal yönetiminde ikinci kez toplanan Merkez Bankası faizi 3,25 puan daha gerileterek 16,50’ye çekti. Özel bankalar bu hamleye kayıtsız kalamayarak faizleri düşürmeye başladı. Kamu bankaları ile arasındaki makası kapatmaya başlayan özel bankalar ihtiyaç ve taşıt kredisinde de haöle yaptı.

Uysal yönetiminde gerçekleşen üçüncü toplantıda da faiz indirimi sürdü. Piyasalara faizin düşürüleceği mesajı net şekilde verilirken, yatırımların artacağı uygun ortam sağlanmaya başlandı. Özellikle otomotiv ve emlak sektörü adeta patlama yaşadı. Uysal ve ekibi üçüncü toplantıda faizi yüzde 14’e düşürdüğünü açıkladı.

Bunun ardından gözler kamu bankalarına çevrildi. Kamu bankalarının yaklaşık 3.5 aydır 0,99 oranla verdiği konut kredisi faizlerinde bir düşüş olup olmayacağı sorgulanmaya başlandı. Kamu bankaları adım atmazken, özel bankalardan sürpriz ataklar geldi. En büyük atağı ise İNG Türkiye yaptı. Kademeli olarak yüzde 1 bandına yaklaşan İNG Türkiye, son hamlesi ile zirveyi ele geçirdi ve en uygun kredi veren banka oldu.

İNG Türkiye, konut kredisini 0,98 orana çekerken, asıl sürprizi ihtiyaç kredisinde yaptı. Diğer bankaların henüz yanına yaklaşamadığı 0,99 oranı uygulamaya koyan İNG Türkiye ihtiyaç kredisi çekeceklerin gözdesi oldu.

0,99 FAİZ ORANI NE ZAMAN DÜŞECEK?

Merkez Bankası’nın faiz indirim hamleleri sonrası 0,99 konut kredisi faiz oranı bile vatandaşlara yüksek gelmeye başladı. Birkaç ay önce kimsenin ihtimal dahi vermediği faiz oranı şimdilerde düşsün diye bekleniyor. Gözler özellikle kamu bankalarına çevrilmiş durumda. Kamu bankaları ise 12 Aralık’ı bekliyor.

12 Aralık 2019 Perşembe günü Merkez Bankası yılın son faiz toplantısını gerçekleştirecek. En az 2 puan indirime gidilmesi beklenirken, sürpriz bir rakam da açıklanabilir. Merkez Bankası’nın faiz indirim kararının ardından 0,99 faiz oranının 0,89 seviyesinin altını görebileceği belirtiliyor.KONUT KREDİLERİNDE YAPILANDIRMAYA GİDİLECEK Mİ?

Konut kredisi ile ev alan birçok vatandaş yüksek faizlerle çektiği kredilerden şikayetçi. 0,99 oranı uygulanmadan bir gün önce ev alan vatandaşın 200 bin TL kredide 100 bin TL kaybı bulunuyor. Bankalar şu an için uygulamalarını yeni konut alımları için gerçekleştiriyor.

Uzmanlar dosya masrafı ve yapılandırma konularında adım atılmasının önem arz ettiğini belirtiyor. Yüz binlerce kişi yapılandırma olması durumunda bankalara akın edecek. Şu an için yapılandırma konusunda atılmış bir adım ise bulunmuyor.

26 KASIM KREDİ FAİZ ORANLARI

26 Kasım Çarşamba günü itibarıyla birçok banka ihtiyaç, taşıt ve konut kredisi faiz oranını sert şekilde düşürdü. İşte 26 Kasım güncel kredi faiz oranları…

TÜRKİYE İŞ BANKASI KREDİ FAİZ ORANLARI

Konut kredisi faizi: 1,10

İhtiyaç kredisi faizi: 1.16

Taşıt Kredisi: 1.10

VAKIFBANK KREDİ FAİZ ORANI NE KADAR?

Konut kredisi faizi: 0,99

İhtiyaç kredisi faizi: 1.25

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,17

ZİRAAT BANKASI KREDİ FAİZ ORANI

Konut kredisi faizi: 0,99

İhtiyaç kredisi faizi: 1.25

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,19

KUVEYT TÜRK KREDİ KAR ORANLARI

Konut kredisi : 0,98

İhtiyaç kredisi : 1.27

Sıfır araç satışında kredi : 1,09

ALBARAKA KREDİ KAR ORANLARI

Konut kredisi : 1,07

İhtiyaç kredisi : 1.14

Taşıt kredisi: 1,06

HALKBANK KREDİ FAİZ ORANI

Konut kredisi faizi: 0,99

İhtiyaç kredisi faizi: 1.25

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,19

GARANTİ BANKASI KREDİ FAİZ ORANLARI

Konut kredisi faizi: 1,10

İhtiyaç kredisi faizi: 1.33

Taşıt redi faiz oranı: 1,23

YAPIKREDİ KREDİ FAİZ ORANLARI

Konut kredisi faizi: 1,09

İhtiyaç kredisi faizi: 1.24

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,49

TÜRKİYE FİNANS KREDİ KAR ORANLARI

KONUT KREDİSİ: 0,99

TAŞIT KREDİSİ: 1,04

İHTİYAÇ KREDİSİ: 1,14

İNG TÜRKİYE KREDİ FAİZ ORANI

Konut kredisi faizi: 0,98

İhtiyaç kredisi faizi: 0,99

Sıfır araç satışında kredi faiz oranı: 1,14

AKBANK KREDİ FAİZ ORANLARI

Konut kredisi faizi: 1,05

Taşıt kredisi faizi: 1.21

Kredi faiz oranı: 1,43

QNB FİNANSBANK KREDİ FAİZ ORANLARI

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranı: 1,03
Taşıt Kredisi Faiz Oranı: 1,45