Çalışma hayatında görülmesi istenmese de, memurun amirine karşı; saygısızlık ettiği, küçük düşürücü hareketlerde bulunduğu, hakaret ettiği veya fiili tecavüzde bulunduğu durumlara da rastlanabilmektedir.

Amirine karşı sözle ve/veya davranışla yaptığı fiil ve hallerin disipline aykırı nitelikte olması halinde, ilgili memur hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri çerçevesinde disiplin soruşturması başlatılabilmekte ve bu soruşturma neticesinde, duruma göre memura disiplin cezalarından birisinin verilmesi söz konusu olabilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun disiplin hükümlerine göre;

-Görev sırasında amirinize hal ve hareketinizle saygısız davranırsanız, kınama cezası alabilirsiniz. 

-Görev sırasında amirinize sözle saygısızlık ederseniz, aylıktan kesme cezası alabilirsiniz.

-Amirinize karşı küçük düşürücü veya aşağılayıcı fiil ve hareketler yaparsanız, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alabilirsiniz.

-Amirine hakarette bulunması veya tehdit etmesi halinde, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alabilirsiniz.

-Amirlerinize fiili tecavüzde bulunursanız, Devlet memurluğundan çıkarma cezası alabilirsiniz.

Öte yandan, amirinize karşı yapacağınız hareketlerden dolayı hakkınızda disiplin cezası verilmesi durumunda,  geçmiş hizmetlerinizdeki çalışmalarınızın olumlu olması ve ödül veya başarı belgesi almış olmanız halinde, hakkınızda verilecek ceza bir derece hafif ceza şeklinde uygulanabilir.

Ayrıca, amirinize yapacağınız hareketlerden dolayı konunun adli yargıya intikal etmesi durumunda, disiplin cezası dışında adli bir ceza almanız da söz konusu olabilir.