ÖSYM tarafından kamu personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek için yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) başvuruları yarın sona eriyor. ÖSYM sınav tarihinin açıklanmasından sonra yoğun bir şekilde araştırılan YDS, İngilizce, Fransızca, Arapça, Rusça, İtalyanca, İspanyolca, Almanca, Yunanca, Bulgarca ve Farsça dillerinde 80 çoktan seçmeli sorudan oluşacak. Peki YDS başvuru ücreti ne kadar? Başvuru nasıl yapılır? İşte YDS/1 hakkında merak edilenler…

YDS BAŞVURUSU 2020 TARİHİ

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yayımlanan 2020 yılı sınav takviminde göre, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2020-YDS/1) 12 Nisan 2020 tarihinde yapılacak. Başvurular 19-26 Şubat 2020 tarihleri arasında yapılacak. Geç başvuru tarihi 10 Mart 2020 olarak belirlendi. Sınav sonuçları 7 Mayıs 2020 tarihinde açıklanacak. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2020-YDS/2) 25 Ekim 2020 tarihinde yapılacak. Başvurular 4-14 Eylül 2020 tarihleri arasında yapılacak. Geç başvuru tarihi 24 Eylül 2020 olarak belirlendi. Sonuçlar 19 Kasım 2020 tarihinde açıklanacak.

YDS SORU DAĞILIMI

YDS; İngilizce, Fransızca, Arapça, Rusça, İtalyanca, İspanyolca, Almanca, Yunanca, Bulgarca ve Farsça dillerinde 80 çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır. Diğer dillerde ise Türkçeye ve Türkçeden çeviri olacak şekilde sorulmaktadır.

Çoktan seçmeli sınavlarda 80 sorunun dağılımı ise şu şekildedir:

    6 soru kelime bilgisi    10 soru dil bilgisi    10 soru cloze test    10 soru cümle tamamlama
    6 soru çeviri
    20 soru okuma parçası yorumlama
    5 soru verilen diyaloglardaki boşlukları tamamlama
    4 soru anlamca en yakın cümleyi bulma
    4 soru paragraf tamamlama
    5 soru anlam bütünlüğünü bozan cümle

YDS'NİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?

YDS açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerliliğini korumaktadır. Kamu kurumlarında çalışanlar için, dil tazminatlarının belirlenmesinde sınav tarihinden 5 yıl geçmesi durumunda aldıkları puan seviyeleri, bir alt seviyeye düşürülerek tazminatları ödenmeye devam etmektedir.

2020-YDS/1 BAŞVURUSU ÜCRETİ NE KADAR

Sınav Ücreti 130 TL, Ödeme Yerleri ise Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Kuveyt Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeleri; ING Bank’ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.); ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi (https://odeme.osym.gov.tr/)