Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'nün gerçekleştirdiği darbe girişiminin ardından yaklaşık 1 aydır kamunun tüm kurum ve kuruluşları inceleme altına alındı. İncelemeler kapsamında FETÖ ile bağlantısı olduğu tespit edilen veya şüphelenilen tüm personeller açığa alınarak, gözaltına alındı. Gözaltına alınan personellerden FETÖ ile ilişiği olduğu öğrenilen, kanıtla belirlenen kişiler görevlerinden ömür boyu men edildi. Ancak bu süreçte FETÖ ile bağlantısı olmayan personellerin bir kısmı da görevlerinden alınarak, mağduriyetler oluşturuldu. Oluşan bu mağduriyetlerin giderilmesi için devlet harekete geçerek, 'gri memurluk' sistemini yürürlüğe koyacağını açıkladı.

Gri Memurluk Sistemi Nasıl İşleyecek?

FETÖ soruşturması ile görevden alınan memurlar arasında mağduriyet oluşmaması için şüpheli olan memurların sınıflandırılmasına karar verildi. Bu kapsamda memurlar FETÖ ile ilişkilendirmelerine göre 'çok şüpheli', 'şüpheli' ve 'az şüpheli' olarak üçe ayrılacak. Memurların görevden alınması ise şüpheli durumlarına göre gerçekleştirilecek. 

'Çok şüpheli' olarak nitelendirilen memurlar için idari işlem başlatılarak, görevden alınmalarına karar verilecek. Memurların çok şüpheli olarak nitelendirilmesi içinse FETÖ ile bağlantısı olduğuna dair kesin kanıtların bulunması gerekiyor. Bunun yanında memurların az şüpheli veya şüpheli olarak nitelendirilmesi halinde görevden alınmadan sorgulanacakları, sorgu sonunda memurun FETÖ ile bağlantısı olduğunun kesin kanıtlarla tespit edilmesiyle göreven alınacağı kaydedildi. 

Gerçekleştirilecek olan gri memurluk sistemi sayesinde memurların adil bir şekilde sorgulanması sağlanarak, haksız yere görevden alınmaların önüne geçilecek. 

İhbar Telefonları Devam Ediyor

Ek olarak kamu kurum ve kuruluşlarına isim bazlı olarak gelen ihbarların hala devam ettiği de öğrenildi. Açıklamaya göre hergün onlarca ihbar yapılırken, tüm ihbarlar kapsamlı olarak incelemeye alınıyor.