Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, miyokard enfarktüsü yani kalp krizi, yılda yüz binlerce vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oluyor. Ancak yapılan araştırmalar ve bilinçlendirme çalışmaları sayesinde, milyonlarca insan kalp krizinden korunmayı başarıyor. Kalp krizi, doğru gözlenmesi halinde daha kolay teşhis edilebilir hale geliyor.

Kalp krizi, kalbi besleyen damarların kan akımının çeşitli nedenlerle ani azalmasına veya kesilmesine bağlı olarak gelişen bir durumdur. Büyük çoğunluğu kalp damarının pıhtı ile tıkanması sonucu meydana gelirken, daha düşük oranlarda ise kalp damarlarında gelişen plakların damarı tam tıkaması veya damar tabakalarında ayrılma sonucu kalp damarının tıkanmasıyla kendini gösterebilir.

Murat Kurum yeniden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı mı olacak? Murat Kurum yeniden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı mı olacak?

Kalp krizini genellikle aniden ortaya çıkmasıyla bilinir, ancak bu durumdan aylar önce ortaya çıkabilecek bazı ince işaretler vardır. Kalp kriziyle ilgili en bilinen belirtiler arasında göğüs ağrısı ve sıkışması yer alırken, aylar öncesinden gelebilecek olan ilk uyarı işareti, diyaforez olarak da bilinen terlemeye dikkat çekiliyor.

Kardiyolog Zi-Jian Xu, soğuk terlemelerin özellikle şüpheli olabileceğini açıkladı ve bu özel hissin gerçek bir kalp krizinden aylar önce ortaya çıkabileceğini belirtti. Bazı insanlar için semptomların kalp krizinden aylar veya hatta daha uzun bir süre önce ortaya çıkabileceğini ifade eden Xu, diğerlerinin ise kalp krizi geçmeden önce hiçbir semptom yaşamayabileceğini söyledi. Ancak terlemenin, genellikle farklı uzmanlar tarafından erken uyarı işareti olarak listelendiğini ve fazladan terlemenin kalbe inerek tıkanmış atardamarlara kan pompaladığını, bu durumun daha fazla çaba gerektirdiğini ve vücut ısısını düşük tutmak için vücudun terlemesine neden olduğunu vurguladı.