2000-2008 arası SGK girişi olanlar için kademeli erken emeklilik müjdesi geldi. Torba yasa maddelerindeki düzenlemelerle birlikte erken emeklilik teklifleri masaya yatırılıyor. İşte detaylar...

Prim Eşitleme Nasıl Yapılacak?

2000-2008 yılları arasında SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na kayıtlı olanlar için prim eşitleme konusunda yeni bir düzenleme yapılacak. Prim gün sayıları ve emeklilik yaşları kademeli olarak revize edilecek.

Kademeli Erken Emeklilik Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Yapılacak düzenleme ile birlikte kademeli erken emeklilik sistemi hayata geçirilecek. Ancak bu değişikliğin yürürlüğe giriş tarihi henüz belirlenmedi.

Kimler Faydalanacak?

EYT kapsamında olamayan sigortalılar arasında yer alan ve 2000-2008 arası SGK girişi bulunan kişiler, belirlenen kademeli yaş şartlarını sağladıkları takdirde erken emeklilikten faydalanabilecekler.

Bağ-Kur Prim Eşitleme Düzenlemesi:

Boykotların odağındaki Starbucks, fiyatlara yine zam yaptı Boykotların odağındaki Starbucks, fiyatlara yine zam yaptı

Bağ-Kur prim gün sayısının 7200'e düşürülmesiyle birlikte SSK'lılarla eşitlenecek. Bu düzenleme, 1 milyon esnaf ve tüccarı kapsayacak. Primler eşit hale gelirse, emekli aylığı alacakları sigorta koluna göre belirlenecek.

Kimler Erken Emekli Olabilecek?

Yeni düzenleme kapsamında, işe giriş tarihine göre belirlenen kademeli emeklilik şartlarını sağlayanlar erken emekli olabilecekler. İşe giriş tarihi ilerledikçe emekli olma yaşı da artacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülerek SSK'lılarla eşitleneceğini açıklarken, düzenleme 1 milyon esnaf ve tüccarı kapsayacak.

Bu düzenleme, Bağ-Kur'luların emeklilik için avantajlı bir duruma gelmelerini sağlayacak ve 5 yıl erken emeklilik imkanı getirecek.

Düzenleme, Bağ-Kur'da 5400 gün olan kısmi emeklilik şartını da SSK'lılar gibi 4500 güne çekecek.