Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde duyurduğu yeni emeklilik sistemiyle ilgili detayları açıkladı.  İşte detaylar...


Ev kadınlarına yönelik prim desteği için çalışmalar başlatıldı.

Türkiye'de Genç Nüfus Oranında Tarihi Düşüş: Yüzde 15,1'e Geriledi Türkiye'de Genç Nüfus Oranında Tarihi Düşüş: Yüzde 15,1'e Geriledi


İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında ödenen primin üçte biri devlet tarafından karşılanacak.


Bu adım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda atıldı.


Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla bütçe disiplini çerçevesinde planlandı.


Ayrıca, Bağ-Kur prim ödeme gün sayısının düşürülmesi konusundaki çalışmalara da değinen Bakan Işıkhan, seçim öncesinde verilen sözün yerine getirileceğini belirtti.

Ev kadınlarının sosyal güvenceye kavuşturulması amacıyla başlatılan çalışmaların, Aile Koruma Paketi çerçevesinde hayata geçirileceği ifade ediliyor. Bu kapsamda ev kadınlarının ödeyecekleri isteğe bağlı prim ödemelerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak.

Örneğin, ev kadınlarının aylık ödemesi 2024 itibarıyla 6.400,64 TL olacak. Devlet desteğiyle birlikte ev kadınlarına aylık 2.133,55 TL ek ödeme yapılacak. Yıllık devlet desteği ise 25.602,56 TL olacak.

Düzenleme aynı zamanda ev kadınları ve anneler için yıpranma benzeri prim gün sayısı desteği ve yaş indirimi uygulanacak. Bu sayede, prim ödemesi yapan kadınlar daha az prim ödeyerek daha genç yaşta emekli olabilecekler. Başta küçük esnaf olmak üzere birçok Bağ-Kur'lu vatandaşın prim ödeme gün sayısı düşürülecek, böylece emeklilik hakkına daha hızlı kavuşmaları sağlanacak.