Yeni yıl öncesinde gözler, milyonlarca emekli ve memurun maaş zamlarına çevrildi. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş'ın değerlendirmelerine göre, 2024 yılında emekli ve memurların alacakları zam oranlarında dikkat çekici bir eşitleme formülü devreye girebilir.

Aralık ayı enflasyon verisi, 3 Ocak'ta açıklanacak olup, bu veriyle birlikte zam oranları belirlenecek. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65,39 olarak güncellenirken, Aralık ayı enflasyonu için tahmin edilen oran aylık yüzde 3,26.

Bakan Tekin'den Diyarbakır annelerine ziyaret Bakan Tekin'den Diyarbakır annelerine ziyaret

Karakaş'ın değerlendirmesine göre, tahminlerin gerçekleşmesi durumunda, 6 aylık enflasyon verisi yüzde 38'e ulaşacak. Bu durumda, memur ve memur emeklileri 2024 yılının ilk 6 ayında alacakları toplu sözleşme zammı ile birlikte yüzde 50'lik bir zam oranına kavuşacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise toplu sözleşmeden faydalanamadıkları için enflasyon farkını tam olarak alacaklar, ki bu da yüzde 38'lik bir artışa denk geliyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Karakaş, eşitleme formülünü değerlendirirken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkına yüzde 12 refah payı eklenerek yüzde 50'ye çekileceğini ifade etti. Ancak, memur emeklisi ve memurlara refah payı verilmeyeceği belirtildi.

Karakaş, hükümetin daha önce uyguladığı eşitleme formülünün tekrar devreye girebileceğini belirterek, SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisine eşit bir zam oranı uygulanabileceği öngörüsünde bulundu.